TSK Bradost'tan çekiliyor: Irak Sınır Muhafızları ve Peşmerge Güçleri konuşlanıyor

Erbil’in Soran İdaresine bağlı Sidekan kasabasının Bradost bölgesi kırsalında 2017’den beri konuşlu Türk askerleri bazı bölgelerden çekilmeye başladı.

TSK Bradost'tan çekiliyor: Irak Sınır Muhafızları ve Peşmerge Güçleri konuşlanıyor

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Mart 2017’de başlattığı sınır ötesi operasyonla Erbil’in Soran İdaresine bağlı Sidekan kasabasında, Türkiye-İran sınırındaki Bradost bölgesinde belirli yerlere asker konuşlandırmıştı. TSK güçleri, 30 km sınırın derinliğine inerek Xelifan bölgesindeki bazı yüksek yerlere konuşlanmıştı.

Rûdaw’ın edindiği bilgilere göre, TSK 19 Ocak’tan itibaren bölgedeki bazı yerlerden askerlerini çekmeye başladı.

Xelifan köyündeki Del Dağı’nın zirvesine bulunan TSK birlikleri buraya tank ve toplar yerleştirmişti. Bölge halkı zaman zaman yapılan top atışlarının kendilerine zarar verdiğini ve korkuya neden olduğunu belirtmişti. TSK’ya ait askeri karakol 19 Ocak’tan itibaren Türkiye sınırına doğru Hakurk’daki Lelkan bölgesine doğru çekildi.

Del Dağı etkelerine en yakın evde oturan Xelifanlı Mustafa Said, “Askerlerin çekilmesi sevindirici. Artık eskisi gibi dağda rahtaça dolaşabileceğim. Ama bazı yüksek yerlerde hala güçleri var. Dağın çevresinde yoğun helikopter hareketliliğinden çekildiklerini öğrendik. Türk askerleri köyümüze kadar geliyorladı. Burada PKK’liler  yok, kimin için kalacaklar ki?” dedi.

Rûdaw'da yer alan haberde, TSK’nın bögeden çekilmesinin ardından Irak Sınır Muhafızları ile Peşmerge’nin bölgeye yerleşmeye başladığı bildirildi. Irak sınır bilirkleri ve Peşmergeler Berde Befr, Spinda, Reyhan ve Lelkan bölgesindeki yüksek yerlere konuşlandırıldı. Konuşlanan güçler mevziler kazmaya ve askeri karakol yapmaya başladı.  

Helgurt Güçleri Genel Komutanı Arif Yasin, "Kürdistan Bölgesi hükümetinin Iraklı yetkililer ile işbirliği ve koordinasyon neticesinde Peşmerge Güçleri ve Sınır Muhafızları kardeşlerimiz bu bölgelere yerleştirildi. İki tarafın güvenlik işbirliği sonucunda TSK güçleri bölgeden çekilecek” ifadelerini kullandı.

Irak Sınır Muhafızları ile Peşmerge Güçleri’nin bölgeye yerleştirilmesi ile birlikte İran’ın Kürdistan Bölgesi sınırlarına yönelik bombardımanı durdu. Ancak TSK’ya ait SİHA’ların hareketliliği devam ediyor.

TSK son iki ay içerisinde Duhok’un Amedi ilçesi kırsalında bulunan Zap ve Metina’daki 8 stratejik noktadaki askerlerini çekmişti. Çekilmenin Bağdat ile Ankara arasındaki temasların bir sonucu gerçekleşmişti.