Savaş uçakları Kürdistan Bölgesi ve Rojava’da bir çok bölgeyi bombaladı!

Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) ait uçakları Kürdistan Bölgesi ve Rojava’da bir çok bölgeye hava saldırısı düzenledi. MSB, PKK ve YPG tarafından saldırılarda üs olarak kullanılan bölgelere “Pençe-Kılıç Hava Harekatı” icra edildiğini açıkladı.

Savaş uçakları Kürdistan Bölgesi ve Rojava’da bir çok bölgeyi bombaladı!

TSK'ya ait savaş uçakları Kürdistan Bölgesi’nde PKK’ye ait noktalar ile Rojava’da Demokratik Suriye Güçleri'nin kontrolü altındaki bölgeleri ile hedef aldı.

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Basın Sözcüsü Ferhat Şami, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada hava bombardımanı olduğunu duyurdu.

Şami, "Türkiye'nin hava saldırısında Tel Abyad'ın doğu kırsalındaki Kazali, Tel Rif'at ve Zarkan'da Şam Hükümeti güçlerine ait askeri mevziler hedef alındı" ifadelerini kullandı.

DSG sözcüsü, savaş uçaklarının 2018'de Efrin'den kaçanların yoğun olarak yaşadığı el-Beilonya köyü ile Kobani’de yerinden edilenlerin yaşadığı Dahir al-Arab köyünün de bombardımanların hedefi olduğunu söyledi.

MSB'den açıklama

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı da sosyal medya hesaplarından “Hesap zamanı!” şeklinde paylaşımda bulundu.

MSB daha sonra, Kürdistan Bölgesi ile Rojava’da PKK ve YPG tarafından “Türkiye'ye saldırılarda üs olarak kullanılan bölgelere Pençe-Kılıç Hava Harekatı” icra edildiğini açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, hava harekatının “Birleşmiş Milletler Antlaşması'nın 51'inci maddesinden doğan meşru müdafaa hakları doğrultusunda” gerçekleştirildiği belirtildi.

Anadolu Ajansı da Diyarbakır 8. Ana Jet Üs Komutanlığı'ndan havalanan savaş uçaklarının görüntülerini abonelerine servis etti.

MSB de gerçekleştirilen hava saldırısının görüntülerini sosyal medya hesabından paylaştı.

MSB'nin açıklamasında atıf yapılan BM Antlaşması'nın 51. maddesi şöyle:

"Bu Antlaşmanın hiçbir hükmü Birleşmiş Milletler üyelerinden birinin silahlı bir saldırıya hedef olması halinde, Güvenlik Konseyi uluslararası barış ve güvenliğin korunması için gerekli önlemleri alıncaya dek, bu üyenin doğal olan bireysel ya da ortak meşru savunma hakkına halel getirmez.

Üyelerin bu meşru savunma hakkını kullanırken aldıkları önlemler hemen Güvenlik Konseyiíne bildirilir ve Konsey'in işbu Antlaşma gereğince uluslararası barış ve güvenliğin korunması ya da yeniden kurulması için gerekli göreceği biçimde her an hareket etme yetki ve görevini hiçbir biçimde etkilemez."

Mazlum Abdi: Savaş çıkarsa herkes etkilenecek

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi de Twitter hesabından şu paylaşımı yaptı:

"Türkiye'nin güvenli noktaları bombalaması tüm bölgeyi tehdit ediyor. Bu bombalama hiçbir tarafın lehine değildir. Büyük bir felaketi önlemek için her türlü çabayı gösteriyoruz. Eğer savaş patlak verirse bundan herkes etkilenecektir. Saldırılar, şu anda barbarca bombalamaya maruz kalan bölgelerimizle sınırlı kalmayacaktır. Ailelerimize evlerinde kalmaları ve Güvenlik Güçlerinin direktiflerine uymaları çağrısında bulunuyoruz."

SOHR'dan açıklama 

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Türkiye'nin Rojava'da bazı mevzilere düzenlediği saldırılarda Demokratik Suriye Güçleri'nin (SDG) en az altı üyesinin yanı sıra altı Suriyeli askerin de yaşamını yitirdiğini açıkladı.

SOHR direktörü Rami Abdel Rahman AFP'ye yaptığı açıklamada, bombardımanının Halep ve Haseke vilayetindeki DSG mevzilerini hedef aldığını söyledi.

Bir çok bölge bombalandı

Rojava Özerk Yönetimine yakın haber kaynakları, Kobani merkez ile Cerablus yolu ve ayrıca kentin güney eteklerindeki Miştenur tepesinin hedef alındığını bildirdi.

Kentin doğusundaki Helinc köyünün yanı sıra Kaniya Kurda mahallesini de hedef alındığı aktarıldı.

Kobani’den dakikalar sonra Şehba’nın el-Beilonya ve Şeyh İsa köyleri, Efrin’in Şera ilçesinde bulunan Şiwarxa kalesi ile Zirgan’ın kuzey doğusundaki Dahir al-Arab silosu da bombaladı.

Savaş uçakları eş zamanlı olarak Kamışlo’nın Derik ilçesi sınırlarında bulunan Koçerat bölgesi, Teqil Beqil ile Gir Kendal köyleri arasındaki kırsal bölge ile Berav’daki bölgesindeki Til Şiye köyünde bulunan Çelê Tepesine de bomba yağdırdı.

Kandil ve Asos bombalandı

Öte yandan PKK’ye yakın haber kaynakları da, Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki Kandil, Asos ve Bradost’ta bir çok hedefi vurdu.

Qaladize, Ranya, Soran, Rewanduz ve Pencwin de dahil bir çok bölgede savaş uçaklarının sesi duyuldu.