TSK’dan Zaho sınırına top saldırısı: Çok sayıda ölü ve yaralı var!

Duhok’un Zaho ilçesi Perex köyünde turistlerin bulunduğu bölgeye gerçekleştirilen bombardıman nedeniyle aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 8 sivil yaşamını yitirdi, 20 kişi de yaralandı.

TSK’dan Zaho sınırına top saldırısı:  Çok sayıda ölü ve yaralı var!

Zaho ilçesi Derkar kasabasına bağlı Perex köyü öğlen saatlerinde havan topları ile bombalandı.

Rûdaw’a konuşan Zaho Kaymakamı Muşir Beşir, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından gerçekleştirilen bombardıman sonucunda 8’inin yaşamını yitirdiğini, 23 kişinin de yaralandığını söyledi.

Kaymakam Beşir, “Olayın ardından hemen sağlık ekiplerimiz bölgeye intikal etmiş, yaralılara gerekli müdahale yapılmıştır. İlçedeki hastanede de gerekli tüm önlemler alınmıştır” dedi.

Konu hakkında şu ana kadar Iraklı makamlarla herhangi bir temas kurulmadığını belirten Beşir, “Bu defa köy merkezi hedef alındı. Sınır bölgeleri sık sık bombalanıyor. Perex köyü bu ay içerisinde 3 defa bombalandı” bilgisini paylaştı.

Köyde aileler yaşıyor

Konu hakkında Zaho Hastanesi Acil Bölümü önünde basın açıklaması yapan Dilşer Abdulsettar, da “Bombardıman nedeniyle maalesef ki 8 kişi hayatını kaybetti, 20’den fazla kişi de yaralandı” dedi.

Perex köyünün bölgede turistler tarafından piknik amacı ile sık kullanıldığını belirten Abdulsettar, “Perex köyüne hala 33 aile yaşıyor. Bölgede insanlarımız tarım ve hayvancılıkla uğraşıyor. Ancak bombardıman korkusu ile insanlar evlerine gidemiyor” diye konuştu.

Köy ve çevresine 4 havan topunun isabet ettiğini belirten Abdulsettar, hayatını kaybeden kişiler Irak’ın orta ve güney kesiminden gelen turistler olduğu bilgisini paylaştı.

Bölge turistik bir yer

Dilşer Abdulsettar, Perex köyünün piknik ve gezi için tercih edilen bölgelerden biri olduğunu belirterek, “Bu bölge güvenli bir bölgeydi. Daha önce köyün içerisi hedef alınmamıştı. İlk defa köydeki turistik mekan bombalandı” dedi.

Abdulsettar, “Maalesef Türkiye ile PKK arasında yaşanan çatışmalarda zararlı taraf masum siviller oluyor. İnsanlarımız köylerine gidemiyor. Irak hükumeti elbette buna bir yanıt vermeli. 1990’lı yıllardan bu yana Türkiye ile PKK arasında yaşanan çatışmalar nedeniyle sadece bölgemizde 23 köy boşaltıldı” ifadesini kullandı.

Zaho Turizm Kurulu Müdürü Çiya Emin de, Rûdaw muhabiri Naif Ramazan’a yaptığı açıklamada, “Şu ana kadar 8 kişi hayatını kaybetti, 23 kişi de yaralandı. Ölenlerin 3’ü buraya yaralı ulaştırılanlardan. Yine ölenler arasında 1 yaşında bir çocuk da var” diye belirtti.

Rûdaw muhabirine konuşan görgü tanıklarından biri, “Köye henüz yeni ulaşmıştık ki bombardıman başladı. Toplar insanların arasına düştü. Herkes canını kurtarmak için kaçmaya başladı” dedi.

Konuya ilişkin Türkiye ve Irak makamlarından şu ana kadar resmi bir açıklama yapılmadı.