Savunma Bakanlığı'ndan Xakurke Operasyonu açıklaması

Türkiye Savunma Bakanlığı'ndan Kuzey Irak'ın Hakurk bölgesine düzenlenen harekatla ilgili yeni bir açıklama yapıldı.

Savunma Bakanlığı'ndan Xakurke Operasyonu açıklaması

Türkiye Savunma Bakanlığı'ndan Kuzey Irak'ın Hakurk bölgesine düzenlenen harekatla ilgili yeni bir açıklama yapıldı.

Açıklamada Irak kuzeyi Hakurk bölgesinde 27 Mayıs 2019'da başlatılan Pençe Harekâtında 6 PKK'linin daha etkisiz hale getirildiği, böylece harekâtın başlangıcından itibaren etkisiz hale getirilen PKK'li sayısının 15 olduğu" ileri sürüldü.

Türkiye Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve kuvvet komutanları tarafından Silahlı Kuvvetler Komuta ve Harekat Merkezi'nden gece boyunca takip edilen operasyona ilk gün savaş uçakları, helikopterler, İHA ve SİHA’lar ile komando birlikleri ve korucular katılmıştı.

Operasyona, Bitlis’in Tatvan ilçesindeki 10. Komando Tugayı ile Hakkari Dağ ve Komando Tugay Komutanlığı emrindeki askerler katılırken, Derecik ilçesindeki askeri birlikler tarafından da ateş destek vasıtalarıyla PKK üsleri vuruldu.

Öte yandan, ‘Pençe’ operasyonu nedeniyle Yüksekova ilçesinden de bir askeri konvoyun sınıra sevk edildiği öğrenildi.

Türkiye Savunma Bakanlığı'nca yapılan bir diğer açıklamada ise 'Pençe' harekatında, PKK'nin kullandığı 5 mağara ve sığınağın tespit edildiği belirtildi. Buralarda ele geçirilen, el yapımı patlayıcı yapımında kullanılan 400 metrelik kablo, 1000'den fazla doçka uçaksavar mermisi, çeşitli çaplarda 11 havan mühimmatı ile yaşam malzemelerinin imha edildiği açıklandı.

Operasyon kapsamında, Hakurk'ta PKK'nin 8 bölmeli sığınağı da tespit edildi. Buralarda bulunan el yapımı patlayıcı malzemeleri, tuzaklı el yapımı patlayıcılar, roket mühimmatı ve yaşam malzemelerinin de imha edildiği kaydedildi.

Duran Kalkan'ın bölgede olduğu iddiası

Türk medyasında yer alan bazı haberlerde, operasyondan 18 saat öncesine kadar Duran Kalkan’ın bölgede olduğuna dair telsiz görüşmelerinin olduğunu ancak operasyonların başlaması ile birlikte Kalkan’ın bir daha sesinin çıkmadığını belirtiyor.

Alanda doğrudan hedef konumunda gelmemek için TSK'nin küçük timler halinde 17 noktadan Hakurk’a giriş yaptığı dile getirilen haberlerde, Hakurk’un İran-Revanduz hattına açılan orta ve güney koridorunun tamamının ise kontrol altın alındığı, akabinde gelen destekle, TSK’nın yerel halkın Kandil’in kuzey kapısı olarak adlandırdığı Lelkan’da askeri yığınak yapmaya başladığı dile getirildi.

PKK'nin Lelkan hattında yığınak yaptığını belirtilirken TSK’nin bu hattı kontrol altına alabilecek Hasandağı’nda konuşlanmayı tamamladığı ifade ediliyor.

PKK operasyon karşısında sessiz

Daha önce de benzeri defalarca gerçekleştirilen, seçim öncesi iktidarın seçimlere yönelik bir hamlesi olduğu düşünülen operasyon ile ilgili PKK sessizliğini koruyor. 

HPG-BİM tarafından operasyon ile ilgili dün yapılan yazılı açıklamanın dışında bir açıklama gerçekleşmedi.

HPG açıklamasında Türk Ordusu tarafından 27 Mayıs günü (dün) saat 23.00 sularında Kürdistan Bölgesi'nin Xakurkê bölgesine bağlı Şekif ve Şehit Derwêş alanlarına yönelik olarak bir operasyon başlatıldığı dile getirildi.

Açıklamada, Türk Ordu güçlerinin, savaş uçakları ve helikopterler ile yoğun bir şekilde yapılan bombardımanların ardından, alana yapmak istedikleri indirmelerle bölgede varlık göstermek istedikleri ifadesi kullanıldı.

Operasyonda ilişkin Türk medyasında yer alan yalan haberlere dikkat çeken HPG-BİM, Türk basınının, gelişen bu süreçle ilgili olarak gerçekleri çarpıttığını ve yalan yanlış verilere dayanarak, gelişen operasyonun kapsamını çok daha büyük göstermeye çalıştıklarını ileri sürdü.

Alana dönük yoğun bir şekilde yapılan bombardımanların devam ettiği bu operasyon süreci hakkında geniş bilgilerin daha sonra kamuoyuyla paylaşılacağı belirtilen açıklamada Iğdır’da gerillaların Türk Ordu güçlerine karşı düzenlediği sabotaj eyleminde Amarog tipi bir aracın darbelendiği, eylem sonucunda 5 askerin hayatını kaybettiği, çok sayıda askerin de yaralandığı ileri sürüldü.