Türkiye Başbakan Yardımcısı: "Afrin'in temizlenmesi gerekiyor"

Türkiye Başbakan Yardımcısı: "Afrin'in temizlenmesi gerekiyor"

Türkiye Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Türkiye’nin dün akşam topçu ateşine tuttuğu Batı Kürdistan'ın Afrin kentinin ‘temizlenmesi gerektiğini’ söyledi.

AA’nın haberine göre Maraş’ta temaslarda bulunan Veysi Kaynak, “Bölgede problem, Afrin’in PYD ve PKK’nin kontrolünde olması ve Rusların orada üs kurmasıydı” dedi.

Bakan "Güvenli Bölge" fikrinin hayata geçireciğini belirttiği konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bölgenin stabil hale gelmesi için benim kişisel görüşüm Afrin bölgesinin teröristlerden, terör unsurlarından temizlenmesi gerekir. Türkiye’nin gerek Dışişleri Bakanlığı vasıtasıyla gerek Milli İstihbarat Teşkilatı’mız vasıtasıyla muhataplarıyla bu husustaki çalışmalar sürüyor. Çünkü Astana’da yapılan görüşmelerde Türkiye’nin bu güvenli bölge fikri böylece hayata geçirilecek. Bölgenin güvenliğini Türk Silahlı Kuvvetleri’nin sağlaması, o çatışmasızlığın Türk Silahlı Kuvvetleri’nce idame edilmesi beklentisi var. Hem Türkiye’nin sınır güvenliği bakımından, hem de bölgenin güvenliği bakımından Afrin bölgesinin terörden, teröristlerden, terör unsurlarından temizlenmesi gerekecek. Yoksa ne Azez’in güvenliğini kimse garanti edebilir, ne Mare’nin güvenliğini garanti edebilir, ne El-Bab’ın güvenliğini garanti edebilir, ne de İdlib’in güvenliğini garanti edebilir. Türkiye’nin bu husustaki diplomatik çalışmaları sürmektedir.”

Kaynak, El-Bab’ın Akil tepesine de AFAD’ın bir jandarma üssü inşa ettiği bilgisini verdiği konuşmasında şunları kaydetti:

"Hem Türkiye'nin sınır güvenliği bakımından Batı Kürdistan'ın Efrin kentinin ‘temizlenmesi gerektiğini’,yoksa ne Azez'in güvenliğini kimse garanti edebilir, ne Mare'nin güvenliğini garanti edebilir, ne El-Bab'ın güvenliğini garanti edebilir, ne de İdlib'in güvenliğini garanti edebilir."