Türkiye Başika'dan, PKK'de Şengal'den çekiliyor

Irak hükümetinin, Türkiye askerlerinin Başika'dan çekilmesi şartıyla PKK'nin Şengal'den çekilmesini kabul edeceği iddia edildi.

Türkiye Başika'dan, PKK'de Şengal'den çekiliyor

PKK'nin Şengal'deki varlığının sebep olduğu tartışma ve kriz büyüyor.

Ezdi ruhani liderleri, halk ve KBY yetkililerinin, PKK'nin, askeri güçlerini Şengal'den çekmesi gerektiğine yönelik açıklamalarının dozajı her geçen gün artıyor.

HPG Şengal komutanlığı ise yaptığı açıklamada Şengal'den kimsenin güçlerini çıkarmaya gücünün yetmeyeceği ifade edilmişti.

Şengal halkı, PKK'nin Şengal'den çıkmasına yönelik topladığı imzaları Irak hükümeti, Kürdistan Bölgesi Yönetimi ve BM'ye sunmaya hazırlanıyor.

PKK, IŞİD'in Şengal bölgesine saldırdığı süreçte bölgeye yerleşmiş, ardından bölgede kamplar kurarak burada kalmaya devam etmişti. PKK, Ezdi gençlerinin de katılımıyla Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) adı altında bir güç kurmuştu. Peşmerge Güçleri'nin, koalisyon uçaklarının desteğiyle 2015 Kasım'ında Şengal bölgesini IŞİD'den kurtarması ardından PKK'ye bağlı güçler, kasabadaki birçok resmi daireye yerleşmişti.

ABD Irak Büyükeleçisi Duoglass Solomon, PKK'nin, Irak ve Türkiye topraklarında operasyonel hareketlerinin önüne geçmeyi değerlendirdiklerini açıklamıştı.

ŞafaqNews'de yer alan bir habere göre ABD yetkilileri, PKK'den Şengal'deki güçlerini çekmesini istedi.

'Türkiye ve Irak anlaşmak üzere'

Erbil'de yayınlanan haftalık Bas Gazetesi'ne konuşan Irak Parlamentosu Güvenlik Komisyonu Üyesi ve PDK Listesi Parlamenteri Şaxewan Ebdula, ''Türkiye'nin, Başika'daki askerlerini çekmesine karşılık, PKK nin de Şengal'den çekilmesi konusunda Türkiye ve Irak anlaşmaya varmak üzere. Irak bu konuda hazırlıklar yapıyor'' dedi.

Şaxewan Ebdula, anlaşmada ayrıca Irak hükümetinin, PKK'ye verdiği maddi ve askeri desteğin kesmesine yönelik bir maddenin de yer alabileceğini söyledi.

Şêx Şamo: ABD, PKK'ye çağrıda bulundu

Konu hakkında Bas Gazatesi'ne konuşan Kürdistan Bölgesi Parlamentosu Ezdi Parlamenteri Şêx Şamo ''ABD'nin, PKK'ye askeri güçlerini Şengal'den çekmesi ve bölgede Peşmerge Güçleri dışında hiçbir gücün kalmaması yönünde çağrıda bulunduğuna dair elimizde bilgi var'' dedi.

Şêx Şamo sözlerini şöyle sürdürdü: ''PKK'nin bölgedeki varlığı, ABD'nin Şengal'in yeniden inşası konusunda belirlediği yol haritasının önünde engeldir. PKK'nin, Şengal'in geleceğini riske etmesine izin veremeyiz. Güvenlik sorunu da çok ciddi bir şekilde öne çıkıyor. PKK bölgede genç yaştaki insanları silah altına alıyor ve kaçırıyor'' ifadelerini kullandı.

Şengal Kaymakamı Mehma Xelîl de, PKK'nin, Ezdilerin kendi topraklarına dönmesi önünde engel olduğunu ileri sürdü.