Türkiye, İran ve Rusya'dan ABD ve DSG karşıtı açıklama

Astana sürecinin garantör ülkeleri Rusya, Türkiye ve İran, Suriye'nin petrol gelirlerine el koyulmasına karşı çıktıklarını açıkladı.

Türkiye, İran ve Rusya'dan ABD ve DSG karşıtı açıklama

Astana sürecinin garantör ülkeleri Rusya, Türkiye ve İran, Suriye'nin petrol gelirlerine el koyulmasına karşı çıktıklarını açıkladı.

RusyaTürkiye ve İran'ın garantörü olduğu Astana süreci kapsamında Kazakistan başkenti Nursultan'da yürütülen görüşmelerin 14. turu sona erdi.

Görüşmelerin sonunda Rusya, Türkiye ve İran tarafından kabul edilen ortak bildiride, "Garantör ülkeler, Suriye'ye ait olması gereken petrol gelirlerine hukuka aykırı olarak el koyulmasından ve bunların kullanılmasından duydukları rahatsızlığı dile getirdi" dendi.

Trump yönetimi tarafından alınan karar uyarınca yüzlerce Amerikan askeri, Deyr ez-Zor ve Haseke arasında uzanan YPG kontrolündeki yaklaşık 150 kilometrelik bölgeye konuşlandırılarak, buradaki petrol sahasını korumaya başladı.

ABD'li yetkililer yaptıkları açıklamalarda, petrolün gelirlerinin Demokratik Suriye Güçleri'ne (DSG) gelir olarak kullanılacağını dile getirmişlerdi. 

3 ülkenin bu açıklaması, ABD ve DSG'nin petrolün gelirini kullanma kararından duydukları rahatsızlığın bir dışa vurumu.

'Adana Anlaşması önemli'

Garantör ülkeler, Adana Anlaşması'nın önemine de vurgu yaptı.

Rus, Türk ve İranlı temsilciler ortak bildiride "Garantör ülkeler, Suriye'nin kuzeydoğusundaki durumu istişare etti ve bu bölgede uzun vadeli istikrar ve güvenliğin ancak Suriye'nin toprak bütünlüğünün ve egemenliğinin korunmasıyla sağlanabileceği konusunda mutabık kaldı. Bu bağlamda garantör ülkeler, Suriye'nin kuzeydoğusuna istikrar kazandırılmasına yönelik 22 Ekim 2019 tarihli mutabakattan duydukları memnuniyeti dile getirdi ve 1998 tarihli Adana Anlaşması'nın öneminin altını çizdi" ifadelerini kullandı.