Türkiye, İsveç ve Finlandiya'dan PKK’lilerin iadesini istedi

Türkiye’nin, NATO’ya üyelik hedeflerinin desteklenmesi karşılığında İsveç ve Finlandiya’dan güvenlik garantisi vermelerini, tüm silah ambargolarını kaldırmalarını ve ayrıca PKK ile Gülen Cemaati üyelerinin iadesini istediği öğrenildi.

Türkiye, İsveç ve Finlandiya'dan PKK’lilerin iadesini istedi

Rusya'nın Şubat ayında Ukrayna'ya başlattığı askeri müdahalenin ardından on yıllardır "askeri olarak tarafsız ve bağlantısızlık doktrinini" izleyen İsveç ve Finlandiya, NATO üyesi olmaya hazırlanıyor.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto, resmi olarak NATO üyeliğine başvuracaklarını duyurdu. İsveç'te de iktidardaki Sosyal Demokratlar, ülkenin NATO'ya katılmasını destekleyeceklerini bildirdi.

Her iki ülkenin İttifak’a üyeliği başta ABD olmak üzere, Avrupa ülkeleri tarafından desteklenirken, Türkiye’nin “karşı tavrına” takılıyor.

İki ülkenin Dışişleri bakanları, Berlin'de yapılan NATO Dışişleri Bakanları Gayrıresmi Toplantısı'nda Türk mevkidaşları ile bir araya gelerek konuyu ele aldı.

Türkiye’nin şartları

İki günlük NATO Dışişleri Bakanları Gayrıresmi Toplantısı'nın ardından Türkiye basınına konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği konusundaki tutumuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya'nın Kürdistan İşçi Partisi'ne (PKK) karşı kendilerine güvenlik garantisi vermeleri ve NATO üyelik hedeflerini desteklemeden önce Ankara'ya karşı tüm silah ambargolarını kaldırmaları gerektiğini söyledi.

Ankara'nın bu konuda Finlandiya ile ilerleme kaydettiğini belirten Çavuşoğlu, ancak İsveç'in “provokatif” olmaya devam ettiğini, Türkiye'nin ancak güvenlik güvencesi aldıktan sonra olumlu yaklaşacağını dile getirdi.

Çavuşoğlu ayrıca, PKK'nin İsveç'te serbestçe faaliyet gösterdiğini gösteren fotoğraf ve belgeleri İsveç makamlarıyla paylaştığını da aktardı.

Rojava ve Türkiye’ye silah ambargosu

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, Çavuşoğlu ile yatıkları görüşmenin ardından, Türkiye ile "Rojava’daki oluşumdan dolayı" anlaşamadıklarını belirterek, "Biz PKK'nin terör örgütü olduğunu kabul ediyoruz. Kuzey Suriye'deki oluşum için aynı şeyi düşünmüyoruz, birçok NATO ülkesi de düşünmüyor. ABD ve diğer NATO ülkeleri gibi biz de Kuzey Suriye'deki Kürt örgütleri ile görüştük" demişti.

İsveç ve Finlandiya, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Ekim 2019'da Serê Kanî ve Girê Spî’ye yönelik operasyonunun ardından Türkiye'ye ambargo uygulama akrarı almıştı.

Türkiye PKK ve Gülen Cemaati üyelerinin iadesini istiyor

NATO üyeliği konusunda pazarlıklar sürerken, Türkiye basını, Adalet Bakanlığı’nın, mahkeme kararları doğrultusunda son 5 yılda Finlandiya'dan 6'sı Fetullah Gülen Cemaati ve 6'sı PKK’li olmak üzere 12 kişinin iadesini talep ettiğini yazdı.

Ayrıca İsveç'ten 10'u Cemaat üyesi ve 11'i PKK’li olmak üzere 21 kişinin iadesi istendi.

Ancak haberlere göre, İsveç ve Finlandiya, Türkiye'nin iade taleplerinden hiçbirine bugüne kadar olumlu yanıt vermedi.

İki ülke, ismi geçen 19 kişinin iadesine ilişkin istemi reddetti, 5'ini ise çeşitli gerekçelerle yanıtsız bıraktı. Finlandiya'da 2, İsveç'te 7 olmak üzere iki ülkedeki 9 iade dosyasıyla ilgili sürecin devam ettiği bildiriliyor.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz cuma günü İstanbul'da gazetecilere, "Şu anda gelişmeleri takip ediyoruz. Şimdilik İsveç ve Finlandiya (NATO'ya katılımı) konusunda olumlu bir pozisyonumuz yok" açıklamasında bulunmuştu.