Türkiye, Kerkük ve Musul'a müdahale mi edecek?

Türkiye, Kerkük ve Musul'a müdahale mi edecek?

Yeni Şafak gazetesinin manşet haberine göre Türkiye, 1926 Ankara Antlaşması gereğince Kerkük ve Musul'a müdahale etmeyi görüşebilir.

Kürdistan'ın güneyindeki referandum kararı ve Suriye’nin kuzeyindeki PYD koridorunun Türkiye'nin en önemli gündem maddesi olduğunu savunan haber, 22 Eylül’deki MGK’nın da en önemli gündeminin bu olduğunu ifade ediyor. Gazeteye göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Barzani’ye karşı kullandığı sert dilin hukuki kaynağının, 1926 Ankara Anlaşması olacağı konuşuluyor. Anlaşma, Irak’ın toprak bütünlüğünün bozulması, sınırların anlamsızlaşması durumunda Türkiye’ye Musul ve Kerkük’e müdahale hakkı veriyor.

Yeni Şafak'ın haberi şöyle devam ediyor:

"22 Eylül tarihinde planandan önce yapılacak olan MGK toplantısında,  Güney Kürdistan'ın referandum ısrarı tüm yönleriyle değerlendirilecek. Irak’ın toprak bütünlüğünün bozulmasını milli güvenlik sorunu gören Türkiye’nin güvenlik algılamaları ve caydırıcı önlemler masaya koyulacak. Adımlar arasında ticaret, petrol transferi gibi Kuzey Irak yönetimini ekonomik anlamda çökertecek tedbirlerin yanısıra, Türkiye sınırlarına sıçrayabilecek çatışmalara karşı Ankara Anlaşması’nda da açıkça ifade edilen tedbirleri ve 75 k.m. derinlikte askeri harekat sahası ihtimali bulunuyor. Ankara Anlaşması gereği sınırlardaki muhtemel değişiklik ve Irak hükümetinin verdiği toprak bütünlüğü vaadini karşılamamasının da 1926’da yapılan sınır anlaşmasının yeniden değerlendirmesinin yolunu açabileceği belirtiliyor."