Türkiye, Rojav'ya yönelik operasyon hazırlıklarını tamamladı

Şarkul Avsat Gazetesi İdlib’ten yerel kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Türkiye, Halep kırsalındaki Kobani ve Minbic böleglerine operasyon başlatma amaçlı takviyeler yapıtığını kaydetti.

Türkiye, Rojav'ya yönelik operasyon hazırlıklarını tamamladı

Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO), Halep’in kuzeyindeki Kobani ve Minbic kentlerine savaşçı ve askeri araç takviyeleri göndermeye devam ettiğini bildirdi.

Şarkul Avsat’tan Firas Kerem’in konuyla ilgili haberi şu şekilde:

“Muhalif grupların liderleri, Türk kuvvetlerinin Suriye Demokratik Güçleri’ne (HSD) karşı askeri operasyon başlatmak için hazırlıklarını tamamladığını öne sürdü. Suriye’nin kuzeyinde tansiyon artarken iki taraf arasındaki karşılıklı bombardımanlar da sürüyor. Saldırılar iki tarafta da kayıplara yol açtı.

Halep vilayetindeki aktivistler açıklamalarında şu iddialarda bulundular:

“56 tank, 11 roketatar ve lojistik teçhizat yüklü onlarca askeri tırdan oluşan bir Türk askeri konvoyu, Halep’in kuzeyindeki Minbic bölgesine doğru Suriye topraklarına girdi. Suriye Millî Ordusu gruplarından oluşan büyük bir askeri konvoy da Halep’in kuzeyindeki Minbic ve Kobani eksenlerine ulaştı.”

Yapılan açıklamalara göre takviyede, HSD’ye karşı askeri harekatın başlamasına hazırlık olarak onlarca zırhlı askeri araç ile ağır ve orta makineli tüfekler yer aldı. Askeri birliklerin gelişi, bir yanda HSD ile Halep’in kuzey kırsalında konuşlanan Türk güçleri arasındaki karşılıklı kara bombardımanıyla aynı zamana denk geldi. Türkiye’nin hedefleri arasında Halep’in kuzeyindeki Efrin’in güney kırsalında bulunan Til Rıfat yakınlarındaki bölgelerde, Suganka, Kantari, Samuka, Hasacak ve Dam eş-Şehba köylerinde HSD’ye ait askeri bölgeler var. Söz konusu operasyon, Türk askeri noktalarına ve Ankara’ya sadık Suriyeli muhalif gruplara ait alanlara yönelik saldırılara yanıt olarak geldi. 

Halep kırsalındaki el-Bab şehrinden aktivist Ahmed Şahabi şunları aktardı:

“Bir yanda Suriye muhalif gruplar ve Türk güçleri, diğer yanda HSD arasındaki mevcut askeri gerilim ile Münbiç, Tel Rıfat ve Kobani bölgelerindeki temas hatlarındaki keşif uçuşları, HSD’ye karşı Türk askeri operasyonunun yakınlığını gösteriyor. Bu durum, 27 Mayıs’ta Kobani’deki operasyona karşı düzenlenen protestodan sonra, bir yanda halk ile diğer yanda HSD liderleri ve Kürt siyasi isimler arasında Halep’in kuzeyindeki Kobani şehrinde yaşanan güvenlik gerginliğiyle aynı zamana denk geldi. Protestolar sırasında çok sayıda eylemci PKK bayrakları ve Abdullah Öcalan’ın fotoğraflarını kaldırmıştı.”

Ankara destekli Suriye Millî Ordusu’ndan bir lider de şu açıklamada bulundu:

“Suriyeli muhalif gruplara bağlı tüm askeri kuvvetler ve Türk güçleri, operasyon hazırlıklarını tamamlamaları sonrasında HSD’ye karşı askeri harekata başlamaya hazır hale geldiler.  Kuvvetler, HSD tarafından kontrol edilen üç bölge, yani Kobani bölgesi, Til Rifat bölgesi ve Minbic bölgesi çevresine konuşlandı. Bu alanlar, Halep’in kuzeyinde Türk ve Milli Suriye Ordusunun etkisi altındaki yerleşim bölgelerindeki güvenli nüfusu tehdit eden bir tehlike kaynağı olarak değerlendiriliyor. Özellikle HSD’nin son dönemde Efrin, Cerablus, Mare ve diğer bölgelerde roketatar ve güdümlü füzelerle bombardımanlar arttı. Bu saldırılarda hastaneler ve muhalif mevziiler hedef alındı.”

Suriye’nin kuzeybatısındaki çatışmasızlık alanları, Halep’ten başlayarak Lazkiye kırsalındaki cephelere kadarki temas hatları boyunca silahlı Suriyeli muhalif gruplar ile rejim güçleri arasında yoğun ve karşılıklı bombardımana sahne oldu.

Muhalif gruplardan bir lider duruma ilişkin şu açıklamada bulundu:

“Rejim güçleri ve İranlı milisler, İdlib’in güney kırsalındaki Zaviya Dağı bölgesinde el-Fatira, Kafr Uveyd, Sufuhon, Kansafra, Bennin ve Felifel köy ve kasabalarını, Lazkiye vilayetinin kuzeyindeki Kürt Dağı ve Türkmen Dağı eksenlerini, Hama’nın batı kırsalındaki el-Gab Ovası köylerini ağır topçu ve roketatarlarla bombaladılar. Herhangi bir can kaybı bildirilmedi. Bu durum, muhalif Feth’ul Mubin Operasyon Odası’nı, rejim güçlerinin ve İranlı milislerin İdlib’in güneyindeki Kafr Rumah kasabasındaki mevziilerini bir dizi ağır top mermisi ve füzeyle hedef almaya sevk etti. 46. Alayın Halep’in batı kırsalında hedef alınmasıyla eş zamanlı olarak Rus savaş ve keşif uçakları da herhangi bir hava saldırısı gerçekleştirmeksizin yoğun uçuşlar yaptı.”

Kaynak: (Şarkul Avsat)