Türkiye-Suriye yakınlaşması: Bölgede diplomasi trafiği sıklaştı

Ankara ve Şam arasında yakınlaşma çabaları sonrası bölgede diplomasi trafiği sıklaştı. Türkiye, Suriye ve Rusya dışişleri bakanları önümüzdeki günlerde bir araya gelmeyi planlarken öte taraftan ABD’li bir heyetin ise Türkiye’ye gideceği belirtildi.

Türkiye-Suriye yakınlaşması: Bölgede diplomasi trafiği sıklaştı
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye Dışişleri Bakanı Mikdad Faysal ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov  11 Ocak’ta Moskova'da bir araya geleceği açıklandı.
 
Diğer taraftan Şam ile Ankara yakınlaşmasına karşı olduğunu açıklayan ABD’den bir üst düzey heyetin ise hem Rojava ile Ankara arasındaki ilişkilerin düzenlenmesi hem de Suriye yakınlaşması ile bağlantılı Türkiye’yi ziyaret etmesinin beklendiği kaydedildi.
 
Zira ABD Dışişleri Bakanlığı Yakın Doğu İlişkilerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Ethan Goldrich, ABD'nin Rojava'da olası bir askeri operasyona karşı çıktığını ve Suriye ile ilişkileri normalleştirmeyi reddettiklerini açıkladı.
 
Kürtler ise ABD’nin Türkiye’ye karşı tavrına şüpheyle bakıyor.
 
Rûdaw Radyo’nun  Üçüncü Göz (Çavê Sêyem) programına konuk olan Kürt siyasetçi Dr. Kamiran Haco bölgedeki son gelişmeleri değerlendirdi.
 
Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) ABD’nin Ortadoğu’daki en önemli müttefiki olduğuna dikkat çeken Dr. Kamiran Haco,   “Bugün DSG’nin yürüttüğü savaş esasta ABD’nin savaşıdır. Her ne kadar Suriye topraklarının büyük bir kısmını kontrol etse de ABD’nin bölgeden çekilmesi halinde DSG’nin de varlığı tehlikeye girecektir. Bana göre; DSG’nin geleceğine ilişkin Birleşmiş Milletler ve ABD’ye bir yol haritası sunulmalıdır” dedi.
 
Washinton’dan programa bağlanan siyasi uzman ve araştırmacı John Salih ise ABD’nin Suriye’ye yakınlaşmasından dolayı Türkiye’ye karşı sert bir tutum içerisinde olmadığını söyledi.
 
John Salih şunları dile getirdi:
 
 “ABD, Esad ve Erdoğan görüşmesine sert bir karşı çıkış içerisinde olmaz.  ABD sadece siyasi çözümün nasıl olacağını bilmek istiyor. Biz geçmişte Erdoğan’ın Astana’da İran ve Rusya ile toplanmasına ABD’nin tavırsız kaldığını gördük. IŞİD ile mücadeleyi sekteye uğratacağı için ABD, Kürtlere yönelik saldırıların olmasını istemiyor.”
 
Çavuşoğlu 16'sında Washington'a gidecek
 
11 Ocak’ta Moskova’da yapılması planlanan üç ülkenin dışişleri bakanları düzeyindeki görüşmeden sonra Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun 16 Ocak’ta Washington’a gideceği ve Beşar Esad’ın tutumuna ilişkin ABD yönetimi ile görüş alışverişinde bulunacağı kaydedildi.
 
Türkiye Milli Savunma Bakanı Akar, MİT Başkanı Fidan, Rusya Savunma Bakanı Şoygu, Suriye Savunma Bakanı Abbas ve iki ülkenin istihbarat başkanlarıyla 28 Aralık'ta Moskova'da bir araya gelmişti.
 
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Price, Türkiye ile Suriye arasında gerçekleşen görüşmelere ilişkin "Söyleyebileceğim tek şey politikamız değişmedi. Acımasız diktatör Beşar Esad'ı eski durumuna döndürmek için ilişkilerini iyileştiren veya destek veren ülkeleri desteklemiyoruz" açıklamasını yapmıştı.
 
Kalın: Görüşmeler olumlu geçti
 
Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın İLİM Yayma Vakfı’nın düzenlediği Lisansüstü Öğrenci Buluşması’nda yaptığı konuşmada, iki ülke arasında 11 yıl sonra ilk defa bakanlık düzeyinde gerçekleşen görüşmenin olumlu geçtiğini vurgulamıştı.