Türkiye Suriye'den çekilmeyi kabul etti iddiası

Suriye medyası, Ankara ile Şam arasında yıllar sonra gerçekleşen ilk görüşmenin ardından Türkiye’nin Suriye topraklarında bulunan askerlerini geri çekmeyi kabul ettiğini öne sürdü..

Türkiye Suriye'den çekilmeyi kabul etti iddiası

Suriye’de Beşar Esad yönetimine yakınlığı ile bilinen Al-Watan gazetesinin haberine göre, Türkiye, bu hafta başlarında Moskova, Ankara ve Şam'ın yer aldığı üçlü görüşmelerin ardından Suriye'nin kuzeyinden askerlerini tamamen çekmeyi kabul etti.

Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Suriye Savunma Bakanı Ali Mahmud Abbas ve Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, 2011'de Suriye’deki iç savaşın patlak vermesinden bu yana gerçekleşen ilk toplantı için çarşamba günü Moskova'da bir araya gelmişti.

“Türkiye askerleri çekmeye razı”

Gazete, Moskova'da Rusya’nın himayesinde gerçekleştirilen üçlü görüşmenin atmosferinin, daha önce Türkiye ve Suriye'deki istihbarat servisleri arasında yapılan birkaç görüşmenin sonucu olduğunu ve “Şam'ın çıkarlarına ve şartlarına uygun bir şekilde gerçekleştiğini” ayrıca iki taraf arasında birçok nokta “mutabakata varıldığını” yazdı.

Gazetenin Şam'daki kaynağına göre, müzakereler "Türkiye'nin, ülkenin kuzeyinde işgal ettiği Suriye topraklarından askerlerini tamamen çekmesine rıza göstermesi" ile sonuçlandı.

Kaynak, tarafların Suriye'nin kuzeyindeki M4 otoyoluna ilişkin 2020’de imzalanan anlaşmanın uygulanmasını da görüştüklerini kaydetti.

Habere göre, Ankara ve Şam yönetimleri ayrıca, YPG’nin “İsrail ve ABD ajanları olduğu ve hem Türkiye hem de Suriye için ciddi bir tehdit oluşturduğu” konusunda ortak bir görüş ifade etti.

Al-Vatan'ın bildirdiğine göre, Moskova'da varılan anlaşmalara uyulmasını sağlamak için Rusya, Türkiye ve Suriye tarafından özel bir üçlü komisyon oluşturulacak.