"Türkiye'de 2040 yılına gelindiğinde askerlik çağına gelmiş erkeklerin çoğunluğu Kürtlerden oluşacak"

"Türkiye'de 2040 yılına gelindiğinde askerlik çağına gelmiş erkeklerin çoğunluğu Kürtlerden oluşacak"

İngilizce yayımlanan Asia Times gazetesinde David P. Goldman imzalı "The inconvenient Kurds" (Rahatsız edici Kürtler) başlıklı bir yazıda İran ve Türkiye'deki Kürt sorunu demografi açısından yorumlanıyor.

Önümüzdeki 20 yıl içinde, Batı Asya'da İsrail ve Ürdün Krallığı dışında sınırlarının varlığını sürdürebilecek ülke olmadığına dikkati çekerek başlayan yazar, bu nedenle de (İsrail dışında) tüm dünyanın Kürt devletinin önünde engel olmaya çalıştığının altını çiziyor. Kürdistan'ın güneyinde gerçekleşen bağımsızlık referandumuna yönelik, dünyanın toplu halde (İsrail hariç) tarihte eşi görülmemiş tepkileri özetledikten sonra, Türkiye ve İran açısından, belki Kürdistan'ı işgal etmelerine dek varabilecek bu çok "hassas ve kırılgan denge"de demografinin rolüne dikkat çekiyor.

Goldman, demografik etkeni şöyle tanımlıyor: 

"Türkiye'de, 2040 yılına gelindiğinde askerlik çağına gelmiş erkeklerin çoğunluğu Kürtlerden oluşacak, çünkü Türkiye'deki 20 milyon Kürt, etnik Türklerin iki katı çocuk sahibi. Geçen yıl, Türkiye'nin 2015 nüfus sayımı sonuçlarını gözden geçirdim. Kürt nüfusu, Türk nüfusa üstünlük kazanacak şekilde bir artış eğilimi göstermekte. Türkiye'nin güneydoğusunda yoğunlaşmış Türkiyeli Kürtlerin bir kısmı Irak'taki Özerk Kürt Bölgesi ile sınırdaşlar. Türk ordusunun, Kürt azınlığa karşı yürüttüğü yarım yüzyıllık kirli savaştan sonra, Türkiye'nin güneydoğusu Irak merkezli Kürt devletine katılmayı seçebilirler.

İran da 20 yıl sonra demografik bir felaketle karşı karşıya zira İranlıların mevcut nesli yedi çocuklu ailelerde doğmuşlar ancak sadece bir ya da iki çocuk sahibidirler. Mevcut nesil yaşlandıkça, üretken olmayan yaşlıların nüfusu yüzde 30'u oluşturacak, aynen Avrupa'da olduğu gibi, ancak gayrı safi milli hasılası Avrupa'nınkinin onda biri olacak. İran, zenginleşmeden önce yaşlanacak ilk ülke olacak, ve ekonomisi içe doğru çökecek. Türkiye gibi, İran da doğum oranlarında etnik eşitsiz bir seyir izleyecek. Tahran ilinde, İranlı kadınların her biri ortalama birden az çocuk doğuruyor, ancak Pakistan sınırındaki huzursuz Belucistan eyaletinde kadınlar ortalama 3.7 çocuk sahibi."

yazının tamamı için: http://www.atimes.com/the-inconvenient-kurds//