Türkiye'den İngiltere'deki YPG soruşturması hakkında açıklama

Türkiye'den İngiltere'deki YPG soruşturması hakkında açıklama

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, İngiltere'de YPG’li İngiliz savaşçının babası hakkında başlatılan soruşturmayı memnuniyletle karşıladıklarını söyledi.

Hami Aksoy, İngiltere'de YPG savaşçısı Dan Newey'in babasının, “teröre mali yardım ve destek” suçlamasıyla başlatılan soruşturmayı memnuniyetle karşılandığını belirtti.

İngiltere makamları tarafından YPG üyesi yakınına ilişkin alınan karar hakkındaki bir soruya yazılı yanıt veren Aksoy, “Birleşik Krallık makamları tarafından PKK/PYD/YPG terör örgütü mensubu yabancı terörist savaşçı Dan Newey adlı Birleşik Krallık vatandaşının babası Paul Newey hakkında terörizme maddi destek sağlamak suçlamasıyla başlatılan soruşturmayı ve adı geçenin bu kapsamda tutuklanmış olmasını memnuniyetle karşılıyoruz" ifadelerini kullandı.

Bu soruşturmanın, YPG'nin de bir “terör örgütü” olduğunu göstermesi bakımından önem taşıdığını vurgulayan Aksoy, soruşturmanın YPG saflarında bulunan tüm yabancı savaşçılar ve destekçileri açısından emsal teşkil etmesinin beklendiğini belirtti.

İngiliz YPG’linin Babası Gözaltına Alınmıştı

IŞİD’le mücadele etmek için 2017’de Rojava’ya gelerek YPG öncülüğündeki DSG’ye katılan İngiltere vatandaşı Dan Newey'in (27) babası Paul Newey, 11 Aralık'ta gözaltına alınmıştı.

“Terör örgütüne mali yardım ve destek sağlamak” iddiasıyla gözaltına alınan ve 4 gün sorgulanan baba Newey, daha sonra kefaletle serbest bırakılmıştı.

Evinde yapılan aramada cep telefonuna ve bilgisayarlarına da el konulan Paul Newey, İngiltere’de YPG’ye katılan birinin ailesinden gözaltına alınan ilk kişi oldu.

İngiliz polisi, Paul Newey’in eşi ile diğer oğlunu da sorguladı.

YPG savaşçısı Newey Mart 2018’de ülkesine geri dönmüş ancak herhangi bir suçlama karşılaşmamıştı. Newey daha sonra, Türkiye’nin Rojava’ya Ekim ayında başlattığı operasyon sonrasında yeniden Rojava’ya geçmişti.

Paul Newey’in halen Rojava’da olduğu belirtiliyor.

YPG Terör Listesinde Değil

Daha önce de 2017'de YPG’ye katılan İngiltere vatandaşı Aidan James, YPG’ye katıldığı suçlamasından beraat etmişti ancak PKK kampında eğitim gördüğü için suçlu bulunmuştu.

Aidan James, geçen ay 4 yıl hapse mahkum edilmişti.

İngiltere İçişleri Bakanı Sajid Javid, mayıs ayında, İngiliz vatandaşlarına YPG kontrolündeki Rojava’dan çekilmeleri aksi takdirde soruşturmaya uğrayacakları uyarısında bulunmuştu.

PKK, 2001'den beri İngiltere'de “terör örgütleri listesinde” bulunurken, YPG bu listede yer almıyor.