Türkiye'nin Afrin Planı, İdlib'teki cihatçıları birbirine düşürdü

Türkiye'nin Afrin Planı, İdlib'teki cihatçıları birbirine düşürdü

Krd News

Türkiye’nin, Afrin bölgesi üzerinden İdlib’e kara koridoru açmak istemesi İdlib’teki cihatçıları karşı karşıya getirdi.

El-Kaide’nin Suriye kolu olan Hayat Tahrir El-Şam örgütü militanları, İdlib’teki Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) bağlı El-Nusra ve Ahrar Uş-Şam Örgütlerinin yaklaşık 60 savaşçısını tutukladı.

Karışık ve birbiri ile çekişme halindeki cihatçı kuvvetlerin denetimi altında bulunan Suriye’nin İdlib bölgesinde, El-Nusra ile El-Kaide örgütlerinin çatı örgütleri karşılıklı olarak suikast, adam öldürme ve tutuklamalara başladı.

Türkiye tarafından ekonomik, siyasi ve askeri olarak desteklenen Özgür Suriye Ordusu bünyesinde yer alan El-Nusra örgütüne bağlı Ahrar Uş-Şam militanı olan 60 kişi, El-Kaide örgütünün Suriye kolu olan Hayat Tahrir El-Şam örgütünce tutuklandı. Tutuklamaların çoğunun Özgür Suriye Ordusuna bağlı Ahrar uş-Şam militanı olduğu ve İdlib’in Eid El-Fitr köyüne ailelerini ziyarete gelenlerden oluştuğu bildirildi.

El Kaideci Hayat Tahrir uş-Şam (HTS) militanlarının ÖSO içindeki El-Kaide çatısı altındaki Ahrar El-Şam komutanlarından 2 kişi de tutuklananlar arasında. Tutuklanan 2 Özgür Suriye Ordusu komutanından birinin Nureddin Zengi Tugaylarından olduğu bildirildi.

Nureddin Zengi Tugayları da Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusu bileşenlerinden biri olup; geçmişte vahşi infaz yöntemleri ile adından sıklıkla söz ettirmişti. Nureddin Zengi Tugayları militanları 2016’nın sonlarına doğru 12 yaşındaki bir erkek çocuğunun Esad Rejimine bilgi sızdırdığı gerekçesiyle bir kamyonette başının kesilerek infaz edildiği görüntülerinin yayılmasıyla gündeme oturmuştu.

 

İstikrarsız ve kaotik bir ortama sahip olan İdlib vilayeti, Türkiye’nin Azez’den İdlib’e bir kara koridoru açma fikri ihtimalinin kuvvetlenmesinden bu yana daha da kaotik bir duruma sürüklenmeye başladı. Türkiye’nin bölgede hareketliliğinin artması üzerine Hayat Tahrir uş-Şam (HTS) militanları ile Türk yanlısı ÖSO’cu gruplar arasında gittikçe artan bir şiddet yarışı görülmekte.