Türkiye'nin İdlip bataklığı: Askerler kuşatma altında bekliyor, komutanlar istifa ediyor

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin İdlip’ten sorumlu generalleri istifa ederken, generallerin sorumlu olduğu bölgedeki askerler AKP’nin tutarsız politikaları sonucu batağa saplanmış halde bekliyor

Türkiye'nin İdlip bataklığı: Askerler kuşatma altında bekliyor, komutanlar istifa ediyor

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin İdlip’ten sorumlu generalleri istifa ederken, generallerin sorumlu olduğu bölgedeki askerler AKP’nin tutarsız politikaları sonucu batağa saplanmış halde bekliyor

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde görev yapan 5 generalin istifası Yüksek Askeri Şura kararlarına bir tepki olarak değerlendirilse de istifa edenler arasında, YAŞ’ta Özel Kuvvetler Komutanlığı’ndan İdlip’ten sorumlu 6. Mekanize Piyade Tümeni ve Müşterek Özel Görev Kuvvet Komutanlığı’na atanan Tümgeneral Ahmet Ercan Çorbacı ile yardımcısı Tuğgeneral Ertuğrul Sağlam’ın da yer alması dikkat çekici.

Çünkü istifa eden generallerin sorumluluk alanında görev yapan Türk askerleri, Rusya destekli Suriye ordusunun cihatçılara karşı operasyonları yoğunlaştırdığı İdlip’te oldukça zor bir durumda. Haftalardır cihatçılarla Suriye ordusunun çapraz ateşinde kalan, yer yer saldırılara da hedef olan TSK gözlem noktalarından Hama’nın kuzeyinde bulunan 9. gözlem noktası cihatçıların hezimete uğramasının ardından Suriye ordusu tarafından çevrelendi

Rus askeri polisi bölgede

Suriye ordusunun Hama’nın kuzeyi ve İdlip’in güneyinde sürdürdüğü operasyonlar sonucunda kuşatma altında kalan Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) gözlem noktası yakınlarına Rus askeri polisi yerleşmeye başladı.

Şam’a yakın bir yayın çizgisi izleyen Al Masdar News’in Hama vilayetinden askeri kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Rus askeri polisi TSK ile Suriye ordusu arasındaki olası bir gerilime engel olmak için Morek’te kuşatma altında bulunan TSK gözlem noktası yakınlarına intikal etti.

Rus askeri polisi pazar günü TSK gözlem noktası yakınlarında görüntülenmişti.

Bile bile lades

AKP iktidarının 2018 sonbaharında Rusya ve İran’la vardığı anlaşma gereği TSK, İdlip çevresinde 12 gözlem noktası kurmuştu.

Anlaşma gereği, Türkiye’nin de resmen “terör örgütü” olarak kabul ettiği Heyet’i Tahrir’uş Şam (HTŞ) örgütünün bölgedeki etkinliğini kırması beklenen TSK varlığı, tersine örgüte ve müttefiki diğer cihatçı gruplara bir kalkan işlevi gördü.

Suriye ordusu Rusya desteğiyle HTŞ ve müttefiklerine karşı harekete geçince de gözlem noktaları önce çapraz ateş altında kaldı sonra da Morek’teki 9. gözlem noktası Suriye ordusunun kuşatması altında kaldı.

Şam’a yakın haber kaynakları Suriye ordusundan kaçan cihatçıların da TSK gözlem noktasına sığındığını iddia ediyor. AKP iktidarının operasyon sürecinde ısrarla tahliye etmediği 9. gözlem noktasındaki askerlerin bölgeden nasıl çıkacağı, bu konuda çözüm gücü olan Rusya’nın yardımının neye mal olacağı merak konusu.