‘Türkiye’nin Kürdistan’a ihtiyacı var’

‘Türkiye’nin Kürdistan’a ihtiyacı var’

KDP Türkiye Temsilcisi Ömer Botani, “Türkiye’nin Irak ve Ortadoğu’nun bir kısmına açılabilmesi için Kürdistan Bölgesi’ne ihtiyacı var” dedi.

Resmi temaslarda bulunmak üzere dün akşam saatlerinde Erbil’e gelen Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kürdistan Güvenlik Konseyi Müsteşarı Mesrur Barzani ve Başbakan Neçirvan Barzani ile görüştü.

Görüşmelerin gündeminde Ankara ile Erbil arasındaki siyasi ve ticari ilişkiler, Irak’ın durumu ve güvenlik konuları bulunuyor.

Uzmanlar, Çavuşoğlu’nun bu ziyaretinin Ankara-Erbil ilişkileri açısından büyük öneme sahip olduğu kanaatinde. Zira Eylül 2017’de Kürdistan Bölgesi’nde gerçekleştirilen Bağımsızlık Referandumunun ardından Türkiye referanduma karşı çıkmış ve iki taraf arasındaki ilişkilerde belli bir soğukluk yaşanmıştı.

Bu ziyaretin referandumdan sonra Ankara’dan Erbil’e en üst düzeyde gerçekleşen ilk ziyaret olduğunu dile getiren Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Türkiye Temsilcisi Ömer Botani, “Çavuşoğlu’nun bu ziyareti Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi ile ilişkilerini yeniden güçlendirmek istediğinin bir göstergesidir. Dolayısıyla bu ziyaret her iki taraf açısından da çok önemli” dedi.  

Rûdaw’a konuşan Botani, “Kürdistan Bölgesi olarak bizim komşu Türkiye’ye ihtiyacımız var. Aynı zamanda Türkiye’nin de Irak ve Ortadoğu’nun bir kısma açılmak için Kürdistan Bölgesi’ne ihtiyacı var” ifadelerini kullandı.  

Gündemde ekonomik ilişkiler de var

 Kürdistan Ticaret ve Sanayi Odası verilerine göre, son 10 yılda Kürdistan Bölgesi ile Türkiye arasında hızla gelişen ticaret hacmi yıllık 8 milyar dolara kadar ulaştı. Ancak 2018’de bu rakam  6 milyar dolara kadar geriledi.

“Tücarlar ve yatırımcılar Çavuşoğlu’nun bu ziyaretini dikkatle izliyor ve önemli buluyor” diyen Erbil Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Mecid Surçi de bu ziyarette ekonomik konuların önplanda olacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Surçi, “Karşılıklı güven oluştuğunda ve güvenlik sorunları aşıldığında her iki ülkenin ilişkilerinde gelişme görüyoruz. Türkiye de bu anlamda Kürdistan Bölgesi’ne daha fazla değer ve rol biçiyor. Kürdistan Bölgesi de Türkiye’yi bir açılım alanı olarak görüyor” dedi.