Türkiye'nin olası Rojava opersyonuna karşı ABD ve Rusya askeri güçlerinde hareketlilik

Türkiye’nin Rojava’ya yönelik askeri hareketliliğine karşı Rojava’da bulunan ABD ve Rus askeri güçlerinde farklı bölgelerde tedbir amaçlı bir hareketliliğin yaşandığı bildirildi.

Türkiye'nin olası Rojava opersyonuna karşı ABD ve Rusya askeri güçlerinde hareketlilik

Rojava sınır hattında Türk ordusu ile Suriye Milli Ordusu’nun birlikte gerçekleştirdiği tatbikata karşı Rojava’da bulunan Rus güçleri ile ABD askeri güçlerinde bir hareketlilik yaşandığı kaydedildi.

Şarkul Avsat’tan Rojava’dan bildiren Kemal Şeyho’nun konuyla ilgili haberi şu şekilde:

“TSK ve Suriye Milli Ordusu (SMO) grupları, (Suriye kuzeydoğusundaki) Haseke'de yer alan Resulayn ilçesinin kırsal kesiminde ‘Barış Pınarı Harekatı’ bölgesinde gerçek mühimmatla askeri tatbikatlara başlarken ABD güçleri, Resulayn’ın komşu ilçesi Tel Temir’de devriye gezerek temas noktalarını ve ilçenin merkezini denetledi, ön hatları kontrol etti. Rusya ise Tel Temir'in batısındaki el-Mebakir bölgesindeki askeri üslerine radar ve uçaksavar sistemleri dahil olmak üzere ağır ve orta menzilli yeni silahlar ve mühimmatın yanı sıra takviye güçler konuşlandırdı.

Haber siteleri ve yerel sayfalar, Türkiye'ye yakın Suriyeli muhalif grupların TSK subaylarının gözetimi altında ve katılımıyla, Haseke’nin Resulayn ilçesi kırsalında Barış Pınarı Harekatı bölgesinde gerçek mühimmatla askeri tatbikatlar yaptıklarını aktardılar.

Muhalif grupların liderleri, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile kendilerini ayıran temas hatlarına ve Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'e bağlı düzenli ordunun konuşlandığı bölgelere ulaştı. Bu gelişme yaşanırken TSK, Ebu Rasin ilçesi çevresini obüslerle bir kez daha hedef aldı. Bölgede 10 gündür devam eden göreceli sakinliğin ardından güney kırsalındaki Tel el-Verd ve er-Rebiat köylerini bombaladı. Suriyeli muhalif gruplar da Cuma gecesi, Tel Temir'in batısındaki et-Tavile köyünü füzelerle bombaladılar. Şarku'l Avsat'a telefon aracılığıyla açıklamalarda bulunan SDG'nin Resmi Sözcüsü Aram Hanna, Haseke'nin kuzeyindeki saha gelişmelerini takip eden gözlem ekiplerinin teyakkuzda olduğunu ve SDG birimlerinin, herhangi bir karşı askeri harekata hazırlık olarak özel birlikler de dahil olmak üzere hazırlıklarını artırdığını söyledi.

ABD güçleri, Rus güçlerinin ve Suriye rejimi güçlerinin Tel Temir’deki mevzilerine ve askeri karargahlarına takviye göndermelerinden günler sonra ilçede bir devriye görevi gerçekleştirdi.

Öte yandan Haseke ilinin doğusundaki el-Hol Mülteci Kampı’nda İç Güvenlik Güçleri (Asayiş), mülteci ailelerin kaldığı bölümde bir çadırın içinde bir hendek ve kampın üçüncü bölümünde iki kadının cesetlerini buldu. Kamptan bir güvenlik yetkilisi yaptığı açıklamada, güvenlik güçlerinin iki cesetten birinin kimliğini tespit edebildiğini ve Rakka'dan yerinden edilmiş Suriyeli “F.A.E” adlı bir kadın olduğunun anlaşıldığı, ancak ikinci cesedin kimliğinin teşhis edilemediğini ve Iraklı bir mülteciye ait olduğunun tahmin edildiğini söyledi. Güvenlik güçleri ayrıca kadınlar bölümünün içinde bir hendek ve tünel ağı buldu.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Cizre Bölgesi Ezidi Evi Eş Başkanı Leyla İbrahim, Şarku'l Avsat’a telefonla yaptığı açıklamada, “El-Hol Mülteci Kampı’ndaki Asayiş güçleri, Ezidi bir Kürt kızını kurtarmayı başardı ve Irak'ın Sincar bölgesindeki ailesinin yanına gönderilmek üzere kurulan ortak komiteye teslim etti” dedi. Rosita adlı, 2006 doğumlu kızın, Irak'ın Şengal (Sincar) bölgesindeki Tel Kasab köyünden olduğunu belirten Leyla İbrahim, “Bağuz’daki çatışmaların sona ermesinden bu yana DEAŞ üyeleri ve onların aile üyeleriyle birlikte kampta tutsaktı. DEAŞ üyelerinin aileleri tarafından cezalandırılacağı ve ifşa edileceği korkusuyla yakınlarıyla iletişim kurmaya çalışsa da sonuç alamamıştı” şeklinde konuştu.

Ezidi kızın, 2014 yazında ailesiyle birlikte dağlara kaçarken DEAŞ terör örgütü üyeleri tarafından yakalandığını söyleyen İbrahim, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Anlattığına göre DEAŞ üyeleri, babasını ve üç amcasını çocuklarıyla birlikte öldürüp, kadınları köle olarak almış. Annesi de DEAŞ üyelerinin kendisine tecavüz etmesini önlemek için intihar etmiş.”

Kaynak: (Şarkul Avsat)