Rojava sınırında ABD İHA'ları Türk askerlerini gözlemliyor

Rojava sınırında ABD İHA'ları Türk askerlerini gözlemliyor

Türkiye'nin Batı Kürdistan (Rojava) sınırına yaptığı askeri hareketlilik son günlerde en üst noktaya çıktı. Öte yandan Gire Spi'nin (Tel Abyad) karşısında bulunan Akçakale sınırında beton blokların kaldırılması ve iş makinalarının sınırın karşı tarafına geçmesinin ardından 'Operasyon an meselesi' izlenimi hakim oldu. Bu süreçte ABD'nin Türkiye ile Rojava sınır bölgesini çok sayıda insansız hava aracıyla anbean izlediği aktarıldı. ABD'nin gözlemlediği hareketliliği Halk Savunma Birlikleri (YPG) ya da bölgedeki başka bir güçle paylaşıp paylaşmadığı bilinmiyor.

Türkiye, ABD, NATO ve Rusya arasında uzun süredir S-400'ler üzerinden devam eden gerilim, hava savunma sisteminin Türkiye'ye gelmesiyle yeni bir boyuta taşındı.

S-400'lerin parçalarını taşıyan uçakların Akıncı'ya üst üste iniş yaptığı günlerde, Rojava sınırı da son dönemlerin en hareketli anlarına sahne oldu.

Sadece son bir haftalık periyotta çok sayıda zırhlı araç ve özel birliklerden oluşan personel sınıra sevk edilirken, özellikle Akçakale'de beton blokların kaldırılmaya başlanması 'Operasyon en meselesi mi?' sorusunu beraberinde getirdi.

Beton blokların kaldırıldığı yerlerden bir fotoğraf.

 

ABD İHA'ları TSK'nın Faaliyetlerini Gözlemledi

TSK tarafından Gire Spi'nin hemen karşısında bulunan Akçakale'de beton blokları kaldırmasını 'sınırdan içeri giren' iş makinalarının istihkam faaliyetlerine başladığı öne sürüldü.

Şu ana kadarki en büyük askeri yığınağını yapan Türkiye'nin bu adımlar başta ABD olmak üzere bölgedeki tüm güçler tarafından yakından takip ediliyor.

ABD'nin çok sayıda insansız hava aracını Türkiye ve Rojava sınırını gözlemlemek üzere bölgede görevlendirdiği öne sürülürken, Türk askerlerinin her hareketinin anlık olarak merkeze aktarıldığı iddia edildi.

ABD'nin temin ettiği bu bilgileri YPG ya da bölgedeki diğer güç odaklarıyla paylaşıp, paylaşmadığına dair henüz bir bilgi verilmedi.

Jefreyy Başkanlığındaki ABD'li Heyet Türkiye'ye Gidecek

Tüm bu gelişmeler yaşanırken ABD Heyeti'nin, Suriye'deki son durum, Fıratın Doğusu ve Güvenli Bölge'yi görüşmek için pazartesi günü Türkiye'ye gideceği açıklandı. Heyete, ABD Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey'in başkanlık edeceği duyuruldu.

Söz konusu ziyaretin ardından Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna yönelik operasyona dair nasıl bir karar vereceği merakla bekleniyor.