Türkiye'nin Ukrayna'ya misket bombası gönderdiği iddiasına Moskovadan yanıt

Türkiye'nin Ukrayna'ya misket bombası gönderdiği yönündeki iddialara ilişkin konuşan Peskov, "Bu haberlerin güvenilirliğinden bahsetmek zor" dedi.

Türkiye'nin Ukrayna'ya misket bombası gönderdiği iddiasına Moskovadan yanıt

Kremlin Sözcüsü Peskov, Türkiye’nin Ukrayna’ya misket bombası gönderdiğini yazan Foreign Policy dergisinin söz konusu iddiasının sorulması üstüne, “Bu haberlerin güvenilirliği hakkında bir şey söylemek güç. Biliyorsunuz ki yalan haberlerin sayısı, güvenilir ve doğru haberlerin sayısını aşıyor. Fakat tabii ki bunların hepsini dikkatli bir biçimde izliyoruz” dedi.

“Türkiye’nin Ukrayna’ya Bayraktar ve Bayraktar için mühimmat gönderdiği herkesin malumu” diye ekleyen Kremlin Sözcüsü, şöyle devam etti: “Türkiye’nin bir NATO ülkesi olarak kendi yükümlülükleri ve kendi ikili ilişkileri bulunuyor. Bunu da biliyoruz. Ancak bununla beraber Türkiye ile karşılıklı yarar, karşılıklı anlayış ve en güç sorunları karşılıklı ele alma isteğine dayanan son derece partnerce ilişkilerimiz var.”

Ayrıca Kremlin Sözcüsü, Ukrayna’da Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’in Rusya ile görüşmesini yasaklayan yasa yürürlükte olduğu sürece bu ülkeyle barış görüşmesi gerçekleştirme olasılığının bulunmadığını kaydetti.

Peskov, “Rusya hep sorunları müzakereler üzerinden çözümlendirmeye hazır oldu. Devlet Başkanı (Vladimir) Putin de buna hâlâ hazır olduğumuzu defalarca söyledi. Tabii ki amaçlarımıza, barışçıl, siyasi-diplomatik yollar ile ulaşmayı tercih ederiz” diye ekledi.

Foreign Policy dergisi, Türkiye’nin Ukrayna’ya geçen sene kasım ayından beri dpicm misket bombası gönderdiğini yazmıştı.

Misket bombalarının patlama anında binlerce küçük bomba da geniş bir alana yayılıyor ve bu bombaların bazıları anında patlamıyor. Bu da bu küçük bombaların daha sonra patlaması ile sivil yaralanma ve ölümlerine sebep olabiliyor. Bu nedenle misket bombalarının kullanımı ve stoklanması pek çok ülkede yasak.