Türkmenler referandumu destekliyorlar

Kürdistan Bölgesinde bulunan 11 Türkmen partisi bağımsızlık referandumunu destekleyeceklerini duyurdular

Türkmenler referandumu destekliyorlar

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ortak heyeti, bağımsızlık referendumu için dün saat 15.00'te başkent Erbil'de Türkmen partilerinin temsilcisiyle görüştü.

Söz konusu toplantıya Irak Türkmen Cephesi (ITC) katılmadı.

Toplantı sonrasında ise taraflar ortak bir basın toplantısı düzenledi.

KDP-KYB ortak heyeti adına konuşan Adnan Mufti, Türkmen taraflarla yaptıkları görüşmenin olumlu geçtiğini, bağımsızlık referandumunun yapılmasında kararlı olduklarını belirterek, "Referandum için ortak bir komisyon da kurulacak” dedi.

Mufti, Türkmen partilerin referandumu desteklediklerini kaydetti. Türkmen partileri adına konuşan Türkmen Reform Partisi Başkan Yardımcısı Muna Kahveci ise, toplantıya katılan tüm Türkmen tarafların referandumu destekleyeceğini vurguladı.

Muna Kahveci, Türkmen partilerin de ulusal sorunların çözümüne katılmaları gerektiğini söyledi.

Kahveci, "Kürtler ve Tükmenler Kürdistan bayrağının gölgesinde hep beraber yaşıyor ve bu bizim için oldukça önemli” dedi.

Kürdistan Bölgesi'ndeki Türkmenlerin önemli haklara sahip olduğunu söyleyen Muna Kahveci, Kerkük'ün kaderine ilişkin ise, Türkmenlerin kentin Kürdistan Bölgesi topraklarına bağlanmasını desteklediğinin altını çizdi.

Toplantı öncesi Rûdaw'a konuşan Türkmen Cephesi Politbüro üyesi ve Kürdistan Parlamentosu Parlamenteri Aydın Maruf, "KYB ve KDP ortak heyetinin diğer partiler gibi Türkmen partilerini de tek tek ziyaret etmesi gerekiyordu. Bu yüzden toplantıya katılmayacağız” demişti.

Muna Kahveci ise, Irak Türkmen Cephesi'ni verdiği karardan dolayı eleştirerek, şunları kaydetti:

"Referandum konusunun tartışılması için bu toplantı şarttı. Bize göre bu ulusal bir konudur ve bütün partiler katılmalı. Katılmayan her partiye de saygı duyarız ancak bu tür gerekçelerle böylesi toplantılar boykot edilmemeli.”