Türkmenler'den Kerkük'e özel bayrak talebi

Kerküklü Türkmenler, kenteki tüm oluşumların katılımıyla Kerkük için "yeni bir bayrağın" oluşturulmasını önerdi.

Türkmenler'den Kerkük'e özel bayrak talebi

Kerkük Valisi Necmeddin Kerim'in 14 Mart'ta,"Arapça'nın yanı sıra Kürtçe'nin de bütün resmi yazışmalarda kullanılmasına karar verdik ve bu hak Irak Anayasası'nda yer alıyor” kararını onaylamıştı.

Yazılı açıklamada, "Karara uymayan kurumlara idari cezalar uygulanacak” denilerek, İl Meclisi'nin kamu kurumlarında Kürdistan Bayrağı'nın göndere çekilmesini talep etmişti.

14 Mart tarihli resmi yazıda, "İl Meclisi'nin, Newroz Bayramı ve Raperin (Ayaklanma) yıl dönümü dolayısıyla Kerkük'teki kamu kurumlarının tamamında Irak Bayrağı'nın yanı sıra Kürdistan Bayrağı'nın da çekilmesine yönelik karar alması talep edildi” denmişti.

Rûdaw'a konuşan Necmeddin Kerim şunları söyledi:

"Bizler Kürdistan dediğimizde bu topraklarda Kürtlerin yanı sıra farklı oluşumların da bulunduğunu, bu nedenle de Kürdistan Bayrağı ile beraber tüm halkları temsil ediyoruz. Kentimizde Kürdistan Bölgesi'nde olduğu gibi Kürdistan Bayrağı gününde üniversitede bayrak göndere çekilmesi gerekiyor. Irak ve Kürdistan Bölgesi bünyesinde bir kentiniz ve iki bayrağında birlikte dalgalanması gerekiyor. Ancak bu kararın il meclisinde onaylanmasıyla halkta öğrenecektir.”

Kerkük İl Meclisi Başkanı Rebwar Talabani,"Bu girişimle yakın zamanda tüm kamu kurum ve kuruluşlarında Kürdistan Bayrağı, Irak Bayrağı'yla yanyana dalgalanacaktır. İlgili komisyonlar bu konu üzerinden oylama yapacaktır” diye konuştu.

Türkmen taraflar ise kamu kurum ve kuruluşlarında Kürdistan Bayrağı'nın, Irak Bayrağı'yla dalgalanmasına tüm gücüyle karşı çıkıyor. Türkmenler ayrıca, Kerkük'e özgü bir bayrağın yapılmasını önerdi.

Türkmeneli Partisi Başkanı Riyaz Sari Kehiye,"Kerkük idaresi başarısız bir yönetim, İl Meclisi'nin de yetkisi bulunmuyor. Kürdistan Bayrağı'nın, Irak Bayrağı'yla dalgalanması kişisel bir karardır ve reddediyoruz. Bu Kerkük'e hizmet değildir. Tüm oluşumların katılımıyla Kerkük için yeni bir bayrağın oluşturulması öneriyoruz” dedi.

Kerküklü Araplar ise, Kerkük Valisi Necmeddin Kerim'in önerisine yönelik henüz bir açıklama yapmayarak, İl Meclisi'nin konuya ilişkin toplantısını bekliyor.