Uğur Dündar moderatörlükten neden vazgeçti?

Deneyimli gazeteci Uğur Dündar, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla, Binali Yıldırım ile Ekrem İmamoğlu'nun karşı karşıya geleceği programda moderatörlük yapmayacağını duyururken, bu açıklamaya ilk tepki Binali Yıldırım'dan geldi.

Uğur Dündar moderatörlükten neden vazgeçti?

Deneyimli gazeteci Uğur Dündar, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla, Binali Yıldırım ile Ekrem İmamoğlu'nun karşı karşıya geleceği programda moderatörlük yapmayacağını duyururken, bu açıklamaya ilk tepki Binali Yıldırım'dan geldi.

Cumhur İttifakı İstanbul adayı Binali Yıldırım, Ekrem İmamoğlu ile canlı yayın için tecrübesi nedeniyle Uğur Dündar’ı tercih ettiğini açıklamıştı. Uğur Dündar ise Yıldırım'ın sözlerine karşılık, “Binali Bey'in dürüstlüğüme duyduğu güvene ve böyle bir sorumluluğu üstlendiğimde adaletin terazisini asla saptırmayacağıma emin olmasına çok teşekkür ederim...” ifadelerini kullanmıştı.

Uğur Dündar kararını değiştirdi

Ekrem İmamoğlu ile Binali Yıldırım'ın katılacağı canlı yayında moderatörlük yapacağı açıklanan Dündar, dün sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımla bu kararından vazgeçtiğini duyurdu.

Dündar, kişisel Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Moderatörlüğüm üzerinden her iki adaya ve demokrasimize zarar verebilecek bir takım hazırlıklar yapıldığını görüyor ve bu sebeple 50 yıldır ödünsüz bağlı kaldığım evrensel yayıncılık ilkeleri gereği moderatörlük yapmama yönünde aldığım kararı kamuoyuna saygıyla arz ediyorum" diye yazdı.

Dündar Binali Yıldırım'ın teklifini kabul ettikten sonra paylaştığı bir mesajında program ile ilgili tehditler aldığını dile getirmiş ve bir bakıma program sunmama kararının sinyalini vermişti:

“Dünden beri öyle şeyler yazılıyor ki! Komplolar,tuzaklar, tezgâhlar, kumpaslardan söz ediliyor. Moderatörlüğü kabul etmemem öneriliyor,hatta tehdit eden bile çıkıyor! Bunları yazıp çizenler sanırım benim Türkiye'nin en kıdemli TV'cisi olduğumu, 50 yıldır bu işi yaptığımı unutuyor!”

İşte Uğur Dündar'ın o paylaşımları:

Tarihi 31 Mart seçimleri öncesinde, Sn.B.Yıldırım ve Sn.E. İmamoğlu’nun katılacağı açık oturumun moderatörlüğü için her iki adayın da ismim üzerinde uzlaşmaları, onurla sürdürdüğüm 50 yıllık meslek hayatımın manevi madalyalarından biri olmuştur.

Halkımızın yıllardır Türkiye’nin en güvenilir ismi olarak tarafıma gösterdiği güvenin, siyasi kutuplaşmanın zirveye çıktığı bu dönemde ve böyle önemli bir konuda her iki aday tarafından paylaşıyor olması son derece anlamlı ve değerlidir.
Her iki adaya da teşekkür ediyorum.

Kendime ve toplumuma karşı duyduğum sorumlulun bilinciyle, bu açık oturumda adaletin terazisini milim saptırmayacağıma ve geçmiştekilerde olduğu gibi, her iki tarafın da yayın sonrasında teşekkürleriyle karşılaşacağıma en ufak şüphem yoktur. Bunlarla birlikte...

Moderatörlüğüm üzerinden her iki adaya ve demokrasimize zarar verebilecek bir takım hazırlıklar yapıldığını görüyor ve bu sebeple 50 yıldır ödünsüz bağlı kaldığım evrensel yayıncılık ilkeleri gereği moderatörlük yapmama yönünde aldığım kararı kamuoyuna saygıyla arz ediyorum.

AKP'nin adayı Binali Yıldırım ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen ve 18 günlük görev yapmasının ardından Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından mazbatası iptal edilen Ekrem İmamoğlu'nun, 23 Haziran'da yinelenecek İstanbul seçimi öncesi, canlı yayında bir araya gelmesiyle ilgili, Dündar'ın ismi ortaya atılmış, Dündar da bu öneriye sıcak bakmıştı.

Binali Yıldırım'ın, katılacakları canlı yayının moderatörlüğünü Sözcü Gazetesi yazarı Uğur Dündar'ın yapmasını istediğini açıklarken, Ekrem İmamoğlu'dan bu öneriye yanıt gelmiş ve itirazının olmayacağını duyurmuştu.

İmamoğlu'nun yanıtını aktaran ise, gazeteci Candaş Tolga Işık olmuş ve Işık, sosyal medya hesabından, "Az önce Ekrem İmamoğlu cevaben aradı, “Ortak yayınla ilgili @ugurdundarsozcu ismine hiçbir itirazım olmaz. Aksine memnun olurum. Sadece tartışmanın içeriğiyle ilgili İstanbul seçimi süreci ekseninde kalmak suretiyle hiçbir kısıtlama olmamalı” dedi. @ekrem_imamoglu" paylaşımında bulunmuştu.

Takipçileri de Dündar'ın bu kararına destek verdi:

Binali Yıldırım'dan açıklama

Uğur Dündar’ın moderatörlük yapmayacağını belirtmesinden sonra Binali Yıldırım'dan da bir açıklama geldi. Yıldırım, kişisel Twitter hesabından yaptığı paylaşımla, Uğur Dündar'ın kararına üzüldüğünü ifade etti.

Yıldırım, "Uğur Bey’in kararına üzüldüm. 'Adaylar ve demokrasi zarar görür' diyor. Ne gibi bir zarar, anlamadım! O soracaktı, biz cevaplayacaktık. Umarım bu kararda 'birilerinin' baskısı etkili olmamıştır" diye yazdı.