Uluslararası Koalisyon: "Türkiye ile DSG’nin karşı karşıya gelmesini istemiyoruz"

Uluslararası Koalisyon: "Türkiye ile DSG’nin karşı karşıya gelmesini istemiyoruz"

Uluslararası Koalisyona bağlı Ortak Operasyon Merkezi Komutan Yardımcısı ABD’li General Kenneth Ekman, Türkiye’nin çıkarları için Rojava’nın bazı bölgelerinde olduğunu söyledi.

Kenneth Ekman yaptığı açıklamada, “Demokratik Suriye Güçleri (DSG) IŞİD’in kalıntılarının yok edilmesinde Uluslararası Koalisyona önemli bir destek veriyor”  dedi.

ABD’li General Ekman, Türkiye’nin çıkarları için Rojava’nın bazı bölgelerinde bulunduğunu belirterek, amaçlarının DSG ile NATO müttefiki Türkiye’nin karşı karşıya gelmesini engellemek olduğunu ifade etti.

Ekman, “Uluslararası Koalisyon, IŞİD ile mücadele için Suriye’de. Her gün IŞİD’in kalıntılarını tespit etmek için çalışıyoruz. Bu mücadelenin önemli bir kısmını Koalisyon Güçlerinin müttefikleri olan Suriyeli güçlerle yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Türkiye ile DSG arasında bir savaş ihtimaline değinen General Ekman, “Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde çıkarları var. Aramızda çekişme olmamamasını amaçlıyoruz. Suriye’nin kuzeyinde bir çok çekişme ve rekabet var. Hiçbir şekilde Suriyeli güçler ile Türkiye’nin karşı karşıya gelmesini istemiyoruz. Aramızda olumsuz bir durum yaşanmaması için Türkiye güçlerinin hareketliliğini yakından izliyoruz” diye konuştu.

Rusya ile Koalisyon Güçlerinin arasındaki koordinasyona ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ekman, sözlerine şunları ekledi:

“Rus güçlerle bir sorun çıkmaması için devamlı bir şekilde koordinasyon içerisindeyiz. Rusya ABD’nin askeri protokollerine saygı duyuyor.

Rusya ile ABD’nin askeri konvoyları arasında çok az sorun yaşanıyor. Gözlemlediğimiz kadarıyla Rusya, yaptığımız protokollere iyi bir şekilde uyuyor. Güçlerimiz arasında korku ve endişeye yol açacak çok az sorun yaşıyoruz.”

ABD askerleri IŞİD ile mücadele eden Uluslararası Koalisyon güçleri kapsamında Rojava ve Kuzey Doğu Suriye’de bulunuyor. Özerk Yönetim kontrolündeki petrol sahalarının güvenliğini de ABD askerleri sağlıyor.