UNESCO’dan HEZKURD’e Kürtçe yanıtı

Kürt Dil Hareketi’nin (HEZKURD), Kürtçe’nin Türkiye ve Kürt illerinde yasal güvenceye kavuşturularak eğitim dili haline gelmesi için Birleşmiş Milletler, Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü’ne (UNESCO) yaptığı başvuruya cevap geldi. UNESCO resmi cevabında, anadilde eğitim hakkının meşru olduğunu bildirdi.

UNESCO’dan HEZKURD’e Kürtçe yanıtı

HEZKURD Yönetim Kurulu Üyesi Aydın Dere, 22 Şubat 2021’de Kürtçe’nin yasal güvenceye alınarak eğitim dili olması için Cenevre’deki Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği ve UNESCO Temsilciliğine başvurmuştu. Başvuruda Kürt dilinin Türkiye’nin bilinçli ve programlı asimilasyon politikası nedeniyle tehlike altında olduğu ifade edilmişti.

Konuyla ilgili HEZKURD’ten yapılan açıklamada, UNESCO’nun HEZKURD’ın Kürtçe başvurusuna resmi olarak yanıt verdiği belirtildi.

Cevabı “müjde” olarak nitelendiren HEZKURD açıklamasında, “Biz bu müjdeyi tarihi bir kazanım olarak görüyoruz. Kürt halkına şu sözü veriyoruz: UNESCO'ya yönelik girişim ve çalışmamız artarak devam edecek” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, “UNESCO'dan, Kürtçe’nin eğitim dili olmasına dair meşru talebimize güçlü ve resmi bir cevap verildi. Kürt Dil Hareketi’ne verilen destek de yinelendi” denildi. Ayrıca UNESCO'nın okullarda çokdilli eğitimle ilgili önemli hususların altını çizdiği kaydedildi.

UNESCO’dan kendilerine verilen cevabın tam metnini yakın zamanda kamuoyu ile paylaşacaklarını duyuran Kürt Dil Hareketi, Kürt halkının 15 Mayıs Kürtçe Dil Bayramı'nı ve Müslüman Kürtlerin Ramazan Bayramını da kutladı.

undefined