Ünlü dil bilimci, filozof Chomsky: ABD'nin bölgedeki varlığı Kürtlere güven veriyor

Ünlü dil bilimci Noam Chomsky, ABD askerinin bölgedeki varlığının Kürtlere güven verdiğini söyledi.

Ünlü dil bilimci, filozof Chomsky: ABD'nin bölgedeki varlığı Kürtlere güven veriyor

Ünlü dil bilimci Noam Chomsky, ABD askerinin bölgedeki varlığının Kürtlere güven verdiğini söyledi.

K24’e konuşan ABD’li ünlü dil bilimci, filozof ve siyasi eleştirmen Noam Chomsky, ABD Başkanı Donald Trump’ın askeri güçlerin Suriye’den çekilmesi kararıyla ilgili şunları söyledi:

“Suriye’nin Kürt bölgesinde bulunan az sayıdaki ABD askeri birliği, Türkiye’nin saldırılarına karşı caydırıcı bir role sahip. Dolayısıyla ABD’nin varlığı, Türkiye’nin Suriye Kürtlerine yönelik operasyonunun önüne geçiyor.”

Chomsky, Trump’ın kararının belirsiz olduğunu vurgulayarak, “ABD birliklerinin varlığı Kürtler için bir noktaya kadar güven sağlıyor. Öte yandan Türkiye, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) gibi cihatçı gruplara destek veriyor. Bu da şu anlama geliyor: Türkiye’nin en büyük kaygısı bölgede bir Kürt birliğinin oluşmasıdır” dedi.

Chomsky, Fransız birliklerinin Suriye’de oluşturdukları tampon bölgelerin saldırıları önlemek için yetmediğini ve bunun gerçekçi olmadığını vurgulayarak, çekilme kararı uygulandığında Türkiye’nin Rusya’yla birlikte Suriye’nin belli bölgelerinde operasyon düzenleyebileceğini de ifade etti.

Chomsky, Moskova’nın olası operasyonları durdurma gücünün olduğunu belirterek, ”Beğenin ya da beğenmeyin Rusya, Suriye’de baskın bir aktör gibi görünüyor” dedi.

TRUMP’IN ÇEKİLME KARARI

Trump, Twitter hesabından "Başkanlığım döneminde Suriye'de bulunmamızın tek nedeni olan DAİŞ'i yendik. Askerlerimizin eve dönme zamanı geldi" demişti.

Ancak ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Trump’ın açıklamalarıyla ilgili "ABD, terörle mücadeleye devam edecek ve ister Suriye'de, ister başka yerde olsun DAİŞ'e karşı savaşı sürdürecektir. Suriye'den çekilme kararı, bu yönetimin Ortadoğu'daki terörle mücadele konusunda sahip olduğu muazzam başarıyı azaltmıyor" yanıtını vermişti.

‘KÜRT MÜTTEFİKLERİMİZ KORUNACAK’ AÇIKLAMASI

Öte yandan ABD'de Güney Carolina Senatörü Cumhuriyetçi Lindsey Graham, Trump'ın Suriye'den çekilme sürecine ilişkin kendisine bilmediği şeyler anlattığını ve çekilme sürecinin şu aşamada yavaşlatıldığını söyledi.

Graham, "Başkan, Suriye'den söz konusu olabilecek herhangi bir çekilmede şunları temin etmiş olacak: Bir, DAİŞ tamamen imha edilmiş olacak. İki, İran boşalan yerlere yerleşmeyecek. Üç, Kürt müttefiklerimiz korunmuş olacak. Başkan Donald Trump, çekilme süreci uygulanırken bu amaçların gerçekleşmesi konusunda komutanlarımız ve müttefiklerimizle çalışıyor" paylaşımında bulundu.