Ürdünlü siyasetçi: Arap ülkeleri bağımsız Kurdistan'a destek olmalı

Ürdün hükümetinin eski vezirlerinden biri, İran'ın yükselen hegemonyası karşısında Arap ülkelerinin Güney Kurdistan'ın bağımsızlığına destek vermesi gerektiğini söyledi.

Ürdünlü siyasetçi: Arap ülkeleri bağımsız Kurdistan'a destek olmalı

Ürdün'ün Enformasyon eski bakanı Salih Kelab, Şerqul Ewset gazetesinin bugünkü sayısında yayınlanan yazıda, Irak eski Başbakanı Nuri Maliki'nin İran'ın isteği ve talimatı üzerine Musul'u IŞİD'e teslim ettiğini ileri sürdü ve Maliki'nin İran'ın piyonu olarak tekrar iktidar koltuğuna oturmak istediğini dile getirdi.

Salih Kelab yazısında Maliki'nin başta İranlı general Kasım Süleymani'nin komutlarıyla hareket eden Haşdi Şabi olmak üzere mezhepçi örgütlerin desteğiyle silah ve çatışma yöntemiyle bu emeline ulaşmak istediğini vurguladı.

İran pasdarları ile Tahran mollalarına sırtını dayayan Maliki'nin kendini sağlama aldığını dile getiren Ürdünlü eski bakan, son zamanlarda İran'ın da yönlendirmesiyle Kurdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani'yi hedef aldığına dikkat çekti.

Hoşyar Zebari'nin bir komplo ile hükümetten çıkarılmasında da Maliki'nin başrol oynadığını dile getiren Kelab, bunun sebebinin de Barzani'nin İran ile Suriye arasında Kurdistan Bölgesinin içinden bir koridor açılmasına izin vermemesi olduğunu ifade etti.

İran'ın, Kürtlerin 60'ı aşkın ülke ile son derece olumlu ilişkiler geliştirmesi nedeniyle silahlı gücü Peşmerge'nin musul savaşına dahil olmasını istemediğini ifade eden Ürdünlü eski bakan, İran'ın en büyük korkusunun Kürt devletinin ilanı olduğuna dikkat çekti.

Salih Kelab'a göre, İran'ın taleplerini kabul etmediği ve Tahran'a biat etmediği için Maliki Barzani'den nefret ediyor ve düşmanı olarak görüyor.

Makalesinin devamında, pek az kişinin Barzani'nin Maliki ile ilgili olarak "Eğer Maliki bir daha Irak Başbakanı olursa derhal bağımsızlık ilan ederim” çıkışının ardındaki gerçeği idrak edemediğine dikkat çeken Salih Qelab Kurdistan Bölgesi'nin artık bağımsız bir devlet statüsünde bulunduğunu, orduya sahip olduğu ve dünyanın bir çok ülkesiyle diplomatik ilişkiler geliştirdiğine dikkat çekiyor.

Ürdünlü eski bakan Barzani'nin Maliki'nin İran'ın adamı olduğunu, Kürt devletinin ilanından korktuğunu ve her zaman bunun karşısında mücadele ettiğini bildiğini dile getiriyor.

Salih Kelab, başta Ali Hamaney olmak üzere İranlı yetkililerin Mehabad Kürt Cumhuriyeti'nin unutamadıklarını ve Kürtlerin bağımsız bir devlet sahibi olmaları halinde bir sonraki aşamada İran'ın parçalanacağından korktuklarını dile getirdi.

Arap devletlerinden, bağımsız Kurdistan'ın Ortadoğu'da yükselen İran hegemonyasını azaltacağından dolayı Kürtlerin bağımsızlık talebinin karşısında durmamaları, buna engel olmamalarını talep eden Ürdünlü eski bakan Barzani'nin bağımsızlık ilanında bulunması halinde hep birlikte Kürtlere destek vermeleri ve haklarına kavuşmalarını sağlamaları çağrısında bulundu.