Urfa, Harran'da İnsanlık tarihine ışık tutacak kazı başlıyor

Göbeklitepe’deki dikilitaşlara benzer dikilitaşlara sahip olduğu için ‘Göbeklitepe’nin kardeşi’ olarak da anılan Karahan Tepe’de Eylül ayında ilk defa kazı çalışmaları başlıyor.

Urfa, Harran'da İnsanlık tarihine ışık tutacak kazı başlıyor

Göbeklitepe’deki dikilitaşlara benzer dikilitaşlara sahip olduğu için ‘Göbeklitepe’nin kardeşi’ olarak da anılan Karahan Tepe’de Eylül ayında ilk defa kazı çalışmaları başlıyor.

Urfa’da yer alan Karahan Tepe, devasa T biçimli dikilitaşları ile aynı Göbeklitepe gibi yaklaşık 10.500 yıl öncesine dair birçok gizem barındırıyor. Bilimsel kazıları yapılmadığı için henüz pek kimseler tarafından bilinmeyen Karahan Tepe, kazıları başladığında Göbekli Tepe ile beraber dünyanın en görkemli, en gizemli, en şaşırtıcı bölgesi olmaya aday.

Göbeklitepe'nin Kardeşi Karahan Tepe Üzerine Doç. Dr. Bahattin Çelik Röportajı

İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Karahan Tepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul, Urfa Kültür ve Turizm İl Müdürü Aydın Arslan ve Urfa Müzesi Müdürü Celal Uludağ, Urfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül’ü ziyaret etti.

Büyükşehir Belediye Başanı Başkan Beyazgül, 12.000 yıllık geçmişe sahip Göbeklitepe’nin çağdaşı olduğu tahmin edilen Karahan Tepe’de arkeolojik kazıların Eylül ayında başlayacağını belirtti.

Söz konusu alanın en az Göbeklitepe kadar eski olduğunu ve ilgi çekeceğinin tahmin edildiğini vurgulayan Beyazgül, çalışmalara belediye olarak her türlü desteği vereceklerini ifade etti.

Göbeklitepe'nin Kardeşi Karahan Tepe Üzerine Doç. Dr. Bahattin Çelik Röportajı

Çalışmaların merkez Haliliye ilçesinin Kargalı Mahallesi’nde yürütüleceğini anlatan Beyazgül, şöyle devam etti:

“Prof. Dr. Necmi Karul, bizi ziyaret ederek Tek Tek Dağları’nda bulunan Karahan Tepe’de kazı yapacaklarını belirtti. Bizden destek istediler ve biz de gereken desteği vereceğiz. Daha önce de belirttiğimiz gibi Göbeklitepe’den daha eskisi olursa o da Urfa’da olacak demiştik. Şimdi Karahan Tepe’deki kazıların sonuçlarını merakla bekliyoruz. İnanıyorum ki daha eskisi de ortaya çıkacak ve insanlığın geçmişini yeniden ele alacağız. Şimdiden Şanlıurfa’mıza hayırlı, uğurlu olsun.”

‘Yeni keşifler geliyor’

Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul da  Urfa’nın, yaklaşık 12.000 yıl öncesi Neolitik döneme denk gelen kültürleriyle dünyada bilinen bir yer olduğunu söyledi.

Kentin isminin dünya çapında Göbeklitepe ile bilinir hale geldiğini vurgulayan Karul, “Önümüzdeki günlerde Göbeklitepe’nin çağdaşı olan Karahan Tepe’de kazılara başlıyoruz. Göbeklitepe’den elde ettiğimiz bilgileri derinleştirip artıracağını umuyoruz. Bu konuda da Büyükşehir Belediye Başkanımız Zeynel Abidin Beyazgül’ün desteğini talep ettik ve kendisi de her anlamda destek olacaklarını belirtti. Kendisine teşekkür ediyoruz. Yakın zamanda yeni keşiflerle karşılaşacağız” diye konuştu.

 Karahan Tepe ve Göbeklitepe'nin Harran Ovasına göre yeri.

Karul, Eylül ayında başlayacak kazılar öncesi alanda yapılan jeomanyetik taramalarda 30 civarında öbek ve 250 civarında dikilitaşın tespit edildiğini sözlerine ekledi.

Karul “Şu ana kadar Göbekli Tepe, Nevali Çori ve Karahan Tepe’ye benzer yaklaşık 7 yer tespit ettik. Bunlar, Taşlı Tepe, Harbetsuvan Tepesi, Sefer Tepe, Ayanlar Höyük, Hamzan Tepe, Yeni Mahalle (Balıklıgöl Höyüğü) ve Kurt Tepesi, Bunlardan en önemlisi Ayanlar Höyük yerleşimidir. Ayanlar Höyüğün önemi buranın Göbekli Tepe ve Karahan Tepe gibi aynı boyutlarda hatta biraz daha büyük olmasıdır. Bugüne kadar tespit edilen dikmetaşlı yerleşim sayısı 10 olmuştur” ifadelerini kullandı.