Urmiye Üniversitesinde Türkçe'ye izin var Kürtçe'ye yok

Urmiye Üniversitesi Rektörlüğü 2017-2018 öğretim yılında üniversitelerinde Türk Dili ve Edebiyatı dersi verileceğini açıkladı. Şimdiye kadar Kürt Dili ve Edebiyatı dersi için yoğun talep olmasına rağmen bu yönde bir girişimde bulunulmuş değil.

Urmiye Üniversitesinde Türkçe'ye izin var Kürtçe'ye yok

Urmiye Üniversitesi Rektörü Rehim Hubi Neqi, Türk Edebiyatı dersinin seçmeli olacağını, Türk Dili ve Edebiyatı ders kitabının hazırlıklarının da sona erdiğini dile getirdi.

Kürdistan'ın doğusundaki bir üniversitede Türk Dili ve Edebiyatı dersinin okutulması, Urmiye Vilayeti Milletleri ve Dinleri komisyonunun kararlarından biri. Bu komisyonun üyelerinin çoğunluğunu Azeriler oluşturuyor.

Urmiye vilayetinde Kürt Dili ve Edebiyatı dersinin açılmasına yönelik taleplere şimdiye kadar herhangi bir yanıt verilmiş değil.

Urmiye vilayeti Doğu Kürdistan'da bulunan eyaletlerden biri olup, nüfusun çoğunluğunu oluşturan Kürtler dışında Azeri, Asuri gibi azınlıklar da yaşıyor ancak Tahran'ın desteğini alan Azeriler vilayet yönetimini ellerinde bulunduruyorlar.

Bu eyalet sınırları içinde bulunan Mahabad, Bokan, Piranşar, Serdeşt, Şino ve diğer birkaç ilçenin nüfusunu tamamen Kürtlerden oluşurken, Urmiye, Selmas, Mako, Nexede, Miyanduv, Tekab ve Şahindej gibi kentlerde çoğunluğu oluşturan Kürtlerle beraber Azeriler bulunuyor.