Volkswagen CEO'sundan Türkiye açıklaması: Rojava Herakatı nedeniyle vazgeçmişlerdi

Alman otomobil üreticisi Volkswagen tarafından dün yapılan açıklamada Manisa’da kurulması beklenen fabrikaya ilişkin olumsuz bir görüş ortaya kondu.

Volkswagen CEO'sundan Türkiye açıklaması: Rojava Herakatı nedeniyle vazgeçmişlerdi

Alman otomobil üreticisi Volkswagen tarafından dün yapılan açıklamada Manisa’da kurulması beklenen fabrikaya ilişkin olumsuz bir görüş ortaya kondu.

Matriks'in aktardığına göre Volkswagen CEO'su Herbert Diess, “Türkiye'de fabrika kurma kararı almazsak araçları mevcut fabrikalarımızda üretiriz” açıklamasında bulundu.

Volkswagen’in Barış Pınarı Harekatı’ndan ötürü Türkiye yatırımını ertelediğini açıklamasının ardından Sırbistan, Bulgaristan ve Romanya yatırıma talip olduklarını açıklamıştı.

Öte yandan otomotiv sektörünün önde gelen isimlerinden Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD)  eski Başkanı Alper Kanca Volkswagen'in sene sonuna kadar fabrika kararı için bekleyeceğini belirtti.

Türkiye: Volkswagen ile görüşmeler sürüyor

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yönelik başlattığı askerî harekâta yoğun tepkilerin gelmesi üzerine, Türkiye’de fabrika kurma kararını erteleyen Alman otomotiv devi Volkswagen henüz son kararını vermedi. Türk yetkililerden gelen açıklamalara göre Volkswagen ile görüşmeler sürüyor.

Türkiye’de ihracat yapan tüm otomotiv ana ve yan sanayi şirketlerinin üyesi olduğu Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, Türk hükümet yekilileri ile Volkswagen’in irtibat halinde olduğunu, görüşmelerin sürdüğünü belirtti.

Alman Haber Ajansı’na (dpa) göre de Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türk ve Alman yetkililerin Volkswagen yatırımıyla ilgili temaslarını sürdürdüğünü teyit etti.

Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği Başkanı Alper Kanca da Volkswagen’in Türkiye’deki sektör tedarikçileriyle görüşmelerini de sürdürdüğünü söyledi. Kanca “Volkswagen birkaç ay önce tedarikçi ve şirketlerle görüşmeye yakınlaşmaya başladı. Bu konuda somut sorular yönelttiler. Bu talepleriyle alakalı olarak irtibatta olmayı sürdürüyorlar” dedi.

Volkwagen’in bir milyar euroyu aşkın yatırımla Manisa’da kurmayı planladığı fabrikanın yıllık 300 bin araçlık kapasiteye sahip olması ve yaklaşık 4 bin kişiyi istihdam etmesi planlanıyor.