Washington Post: Kürtler, tutuklu IŞİD'liler konusunda yalnız bırakıldı

Washington Post: Kürtler, tutuklu IŞİD'liler konusunda yalnız bırakıldı

Amerikan Washington Post gazetesi, Rojava Özerk Yönetimi’nin cezaevlerinde bulunan IŞİD’li tutuklulara ilişkin bir yazı yayınladı.

Washington Post gazetesi, Kuzey ve Doğu Suriye’deki cezaevlerinde bulunan IŞİD mensuplarının geniş güvenlik önlemleriyle korunduğunu ve koğuşlarında kuş, gül ve ağaç resimleri çizdiğini yazdı.

İnsan hakları gruplarına göre, Irak’ta tutuklu bulunan IŞİD'liler ağır koşullarda tutuluyor, işkenceye maruz kalıyor ve idama kadar varan cezalarla yargılanıyor.

Özerk Yönetim’in tutuklu IŞİD'lilere dönük farklı yaklaşım sergilediğini belirten Washington Post, Kürt yetkililerin IŞİD’lileri yeniden topluma kazandırmak ve örgütün yeniden canlanmasını önlemek istediğini yazdı.

Gazete, Kürtlerin yaklaşımının idamı içermediğini ve mahkemelerin ağır cezalar vermediğini, ağır suç işlemeyenlere az ceza verdiğini ve Arap aşiretleriyle yürütülen ortak çalışmalar sonucunda çok sayıda kişinin serbest bırakıldığını paylaştı.

‘Uzlaşmayla sorunları çözebiliriz’

Haberde, uygun yöntemler ve uygulamalarla şiddet ve intikam döngüsünü kırmaya çalıştıklarını belirten Özerk Yönetim’e bağlı terör mahkemeleri yetkililerinden Xalid Bercis Eli’nin, “Bir adamı ölüme mahkûm edersen, nefret yayarsın. İntikam duygusuyla hareket ederseniz, insanlar radikalleşir. Ancak uzlaşmayla sorunları çözebiliriz” ifadelerine yer verildi.

Kuzey ve Doğu Suriye tek başına bırakıldı

“Uluslararası kamuoyu neden bu yaklaşımı onaylamadı: Ağır cezalar radikalizmi ortadan kaldırıyor mu?” sorusunu soran gazete, cezaevlerinde tutuklu bulunan IŞİDlilerin barınma, beslenme ve korunma ihtiyaçları konusunda Kuzey ve Doğu Suriye halklarının tek başına bırakıldığını belirtti.

Özerk Yönetime göre, cezaevlerinde bulunan 46 ülkeden bin yabancı IŞİD’linin, 9 bine yakın eşi ve çocuğu bulunuyor. Bunlardan sadece 14 ülke kendi vatandaşlarının iadesini onaylarken, çoğunluk olarak sadece çocukların ülkelerine geri gelmeleri kabul edildi.

Gazete, IŞİD’lilerin bitirilmesine yönelik operasyonların üzerinden aylar geçtiğini belirterek, Avrupa’nın sadece kendi vatandaşları olan çeteleri silahsızlandırılıp geri dönmesine olanak sağladığını yazdı.

Özerk Yönetim’in tutukluların yargılanması uluslararası mahkeme kurulması çağrısı yaptığını belirten Washington Post, İnsan Hakları İzleme Örgütü ABD Programı Direktörü Lita Tyler’a göre uluslararası alanda bu çağrıya çok az oranda destek verildiğini belirtti.

Haberde Kamışlo’daki mahkemelerin yetkililerinden Hesen Hesen’in, Özerk Yönetim tarafından kurulan terör mahkemelerinde son 5 yılda bin 500 soruşturma açıldığını, Suriyeli 4 bin IŞİD'linin yargılanmayı beklediği açıklamalarına yer verildi. Hesen’in ayrıca Iraklı bin 500 IŞİDli ile yabancı uyruklu bin IŞİD’linin, uluslararası mahkeme kurulana kadar başka mahkemelere sevk edilmeyeceğini söylediği de kaydedildi.

400 DAİŞ’li pişman

Öte yandan haberi hazırlayan Liz Sly’ın gözlemlerini de aktardığı yazıda Kamışlo’daki cezaevleri ziyaret edildiğinde Irak’taki cezaevlerine oranda daha rahat bir ortamla karşılaştığını, Kamışlo’daki cezaevlerinde bulunan 400 IŞİD’linin pişman olduğunu belirtiyor.

Kamışlo’daki cezaevlerinde işkence ve kötü muamele olmadığının altı çizilen haberde, İnsan Hakları aktivistlerine göre 2011’de ABD’nin çekilmesi sonrası Irak vatandaşlarına yapılan kötü muamele ve sert baskıların IŞİD’in önünü açtığı görüşü de ön plana çıkıyor.

Tutuklular resim yapıyor

Washington Post, Kamışlo’daki cezaevlerinin detaylarını da paylaşarak diş kliniği, berber, televizyon odası ve yatakhanelerin fotoğraflarına da yer verdiği haberinde, 24 tutuklunun resim yapabilmesi için gerekli malzemelerin temin edildiği belirtilerek IŞİD'lilerin çizdiği tablolara da yer veriliyor. 

Haberde, 36 yaşındaki bir IŞİD’linin, “Burada, IŞİD fikirlerinin ne kadar çarpık olduğunu anladık” sözleri de yer alıyor. 

Haberde son olarak Abir adlı cezaevi görevlisinin “Bizim felsefemiz insanlara yeni bir hayat vermek. Bir kişi bilinçsiz bir şekilde IŞİD’e katılmış olabilir, şartların, koşulların kurbanı olmuş olabilir. Onlara yeni bir şans veriyoruz” sözlerine de yer verildi.