Weysi Naif: PKK, Şengal'i PYD yönetimine bağlamak istiyor

Weysi Naif: PKK, Şengal'i PYD yönetimine bağlamak istiyor

PKK’nin Kurdistan Bölgesi’ne bağlı Şengal ve ilçelerinde kantonlaşma çalışmaları yürüttüğü ve Ezidilere, bölgeyi PYD yönetimine bağlayacağını söylediği bildirildi.

Basnews’te yer alan bir haberde, Şengal İlçe Meclisi Başkanı Weysi Naif’in, “PKK’nin Şengal bölgesini parçalamaya çalıştığını ve bölge halkına şimdiden Şangal ilçesinin önemli bir bölümü ile Xanesor kasabasının PYD yönetiminin altına gireceğini söylediği” şeklindeki açıklamalarına yer verildi.

“PKK’nin, Ezdi halkına Şangal ve Sinuni ilçeleri ile Xanesor kasabasının Rojava’daki PYD yönetimi altına gireceğini söylediğine” dikkat çeken Naif, “PKK’nin vergi adı altında para toplama, örgüt flamalarının asılması ve yöneticilerin belirlenmesi gibi pratik faaliyetlerle kanton sistemini Şengal bölgesinde de uygulamaya çalıştığını” dile getirdi.

PKK’nin fitne çıkarma amacıyla Rojava’daki taraftarlarını özellikle Xanesor’a getirdiğini vurgulayan Naif, taraflara seslenerek, “Şengal’de Kürdistan Bölge Hükümeti dışındaki hiçbir idari yönetimin yasal ve meşru olmadığına” dikkat çekti.

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz, adlarının açıklanmasını istemeyen Kurdistan Bölgesi askeri yetkilileri Weysi Naif’in iddialarını doğruladılar ve PKK’nin Kürtlerin çıkarları ile bağdaşmayacak ayrıştırıcı çabalarını artırdığına vurguda bulundular.

Yetkililer, PKK’nin bölgedeki meşruiyetini sağlamlaştırmak ve Kurdistan Bölgesi’nin gücünü zayıflatmak amacıyla Ezidilerin inançsal farklılığı propagandası güttüğünü, PYD’nin kontrolü altında bulunan Rojava ile sınır komşusu Şengal ve ilçelerini PYD’nin yönetimi altına sokmaya çalıştığını dile getirdiler.

PYD’nin uluslararası toplum ile uyumlu ilişkileri nedeniyle bu bölgenin PYD kontrolü altına girmesinin PKK’nin bölgedeki varlığını kamufle edeceği düşüncesinden hareket eden PKK’nin bu amaçla kanton yönetimi için tüm çalışmalarını hızlandırdığına dikkat çeken askeri yetkililer, bu girişimlerin Kürt birliğine hizmet etmediğini, Rojava’daki Kürt kazanımlarının tehlikeye girdiği bir dönemde PKK’nin Kurdistan Bölgesi’ni zayıflatacak adımları terketmesi gerektiğini dile getirdiler.

Weysi Naif’in iddiaları ile ilgili tek düzeltilmesi gereken konunun halktan vergi toplamak olduğunu belirten yetkililer, PKK’nin bölgede vergi topladığı konusunda ellerinde bir bilgi bulunmadığını, ancak kontrolleri altında bulunan sınır geçişlerinde halktan vergi topladıklarını söylediler.