Wikipedia Türkiye'ye karşı AİHM'e başvurdu

Wikipedia Türkiye'ye karşı AİHM'e başvurdu

Wikipedia Vakfı, AİHM'e 'Türkiye'nin kapatma kararına neden olan içerikler ifade özgürlüğü kapsamındadır' dedi.

İnternet ortamında yayın yapan özgür ansiklopedi olan Wikipedia'yı yöneten Wikimedia Vakfı, Türkiye'nin Wikipedia'ya erişim yasağının kaldırılması için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuruda bulundu. 

Vakıf ayrıca, AİHM başvurusuyla birlikte söz konusu yasağın Türkiye mahkemeleri aracılığıyla kaldırılması yönünde girişimde bulunacaklarını ve bununla ilgili olarak yetkililerle görüşüleceğini duyurdu. Erişimin yeniden sağlanması için 'Ankara'ya baskı yapılacak' kampanyalar organize edileceği de açıklandı.

Türkiye'de 2017'nin Nisan ayından bu yana Wikipedia'ya erişilemiyor. Karar Ankara 1. Sulh Ceza Hâkimliği tarafından alınmıştı. Erişim yasağı kararında "şiddete ve suça teşvik eden, kamu düzenini ve milli güvenliği tehdit eden" içerikler bulunduğu öne sürülmüştü. 

Wikimedia Vakfı Genel Müdürü Katherine Maher de, gazetecilere telefon görüşmesi yoluyla yaptığı açıklamada "Wikimedia, AİHM'de Türkiye'ye dava açtı" ifadeleriyle söz konusu gelişmeleri doğruladı. 

Maher, erişimin yasağının gerekçesi yapılan içeriklerle ilgili ise "Söz konusu içeriklerin yasal olarak korunan özgür ifade kapsamında olduğuna inanıyoruz" diye konuştu.

Vakfın direktörü Stephen LaPorte ise; Türkiye'nin aldığı kararda 'tam olarak hangi kısmın illegal sayıldığının gösterilmediğini' kayetti.