Wuhan Viroloji Enstitüsü: Koronavirüs bizim laboratuvarlarımızdan yayılmadı

Wuhan Viroloji Enstitüsü: Koronavirüs bizim laboratuvarlarımızdan yayılmadı

Çin’de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının patlak verdiği Wuhan şehrindeki Viroloji Enstitüsü, ABD medyasında yer aldığı gibi koronavirüs salgınının kendilerine bağlı laboratuvardan yayıldığına ilişkin iddiaları reddetti.

Wuhan Viroloji Enstitüsü Başkanı Yuan Ziming, CGTN televizyonuna verdiği demeçte, “Bu virüsün bizim tarafımızdan yayılması imkansız. Enstitüde tam olarak ne tür bir araştırma yapıldığını, virüs ve örneklerin nasıl ele alındığını biliyoruz” diyerek iddiaları yalanladı.

Ziming, Wuhan'daki enstitünün konumu açısından insanların sadece bağlantı kurabileceğine dikkat çekerek, herhangi bir delil olmadan sadece spekülasyonlara dayanarak kasıtlı olarak insanları kandırmaya çalışan medyayı eleştirdi.

ABD merkezli Washington Post gazetesine göre ABD’nin Pekin Büyükelçiliği’nden yetkililer, 2018 yılında enstitüye yaptıkları ziyaretin ardından buradaki yetersiz güvenlik önlemleri konusunda uyardı.

Çoğu bilim adamı, koronavirüsün yarasa gibi bir hayvandan insanlara bulaştığına inanıyor.

Bu nedenle salgının Wuhan’daki vahşi hayvan pazarından ortaya çıktığı düşünüldü.

Viroloji Enstitüsü'nün pazardan birkaç kilometre uzakta bulunması da koronavirüsün bu hassas kurulumdan sızdığına ilişkin spekülasyon yarattı.

Enstitü’nün yoğun bir şekilde korunan laboratuvarlarında Ebola gibi en tehlikeli virüslerin suşları (bir bakteri veya virüsün farklı alt türlerinin, aralarında genetik farklılıklar bulunan gruplarına verilen isim) yer alıyor.