Yargıtay'dan flaş KCK kararı!

Yargıtay'dan flaş KCK kararı!

Yargıtay 16'ncı Ceza Dairesi, Van'daki KCK Ana davasında, 'suç' olarak gösterilen taziye ziyaretleri, Newroz, Kürt Dil Bayramı, 8 Mart, anayasa referandumunu boykot mitingleri gibi eylemlerde yapılan konuşmaların suç sayılmasının kanuna aykırı olduğunu vurguladı.

Van'da, 2012 yılında Van 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'KCK Van Ana Davası' olarak görülen davada tutuklanan ve daha sonra serbest bırakılan alarında görevden alınan Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Bekir Kaya'nın da bulunduğu 13 kişiye, 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçlamalarından verilen hapis cezaları, Yargıtay 16'ncı Ceza Dairesi tarafından bozuldu.

Avukatlar, esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma vermeyerek, savunma hakkının ihlal edildiği, sanıklarının fiillerinin yüklenen suçu oluşturmadığı ve cezaların belirlenmesinde isabetsizlik bulunduğu gerekçeleriyle temyiz başvurusunda bulunmuştu.

Söz konusu başvuruyu değerlendiren Yargıtay, esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma şansı verilmeyerek savunma hakkının ihlal edildiği, sanıklara verilen cezanın üst sınırdan verildiği ve neredeyse dosyanın tamamını oluşturan eylem ve etkinliklerinin birçoğunun siyasi parti faaliyeti olduğunu vurgulayarak, dosyayı yerel mahkemeye geri gönderdi.

“Emsal bir karardır”

Kararı değerlendiren davanın avukatlarından Mesut Beştaş, söz konusu kararı birçok davada emsal olarak sunacaklarını belirterek, şunları belirtti:

“Evet emsal bir karardır ama eksik bir karardır. Aslında siyasi bir amaçla gerçekleştirilmiş kimi eylem ve etkinliklerin suç olarak değerlendirilmesi vakası, genel olarak bölgede görülen bir şey. Fakat, bunun en somut örneği KCK dosyalarıyla başladı.

KCK dosyalarında yine parti faaliyetleri, seçim çalışmaları, aday belirleme, miting çalışmaları, nevruz ve kadınlar gününün kutlanması gibi çalışmalarını KCK faaliyeti olarak değerlendirilip, neticede cezalandırmaya gerekçe olarak gösterildi.”