Yemen’de Husilerin siyasi lideri öldürüldü

Yemen’de Husilerin kurduğu yönetimin başında bulunan Salih Ali El Sammad, Suudi Arabistan’ın düzenlediği bir hava saldırısında öldürüldü.

Yemen’de Husilerin siyasi lideri öldürüldü

Husilerin kontrolündeki El Masirah televizyonunda yayınlanan bir açıklamaya göre Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu’nun bir hava saldırısında bir Husi lideri öldü.

Televizyon kanalına göre bu saldırıda, Yemen’in kuzeyinde kurulan yönetimin başındaki Salih Ali El Sammad hayatını kaybetti.

Husi isyancılarının Yemen haber ajansı Saba’da yayınlanan bildirisinde El Sammad’ın 19 Nisan günü ülkenin batısındaki El Hudeyda vilayetinde öldürüldüğü belirtildi.

Yemen’de 2014’ten bu yana çatışmalar yaşanıyor. Arap Koalisyonu’nun Mart 2015’te Husilere yönelik müdahalesiyle birlikte savaş derinleşti. Savaşın bir tarafında İran destekli Husiler ve ittifak halindeki eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih’e bağlı güçler var. Salih de 4 Aralık günü Husiler tarafından öldürülmüştü. Diğer tarafta, Husiler karşısında gerileyen eski hükümet güçleri ile Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu var. Mart 2015’ten bu yana 10 binden fazla kişi hayatını kaybetti, en az 53 bin kişi yaralandı. Bu bilançonun yanısıra, Yemen’de dünyanın en ağır insanlık krizlerinden bir yaşandı. Nüfusun büyük çoğunluğu açlıkla mücadele ederken, kolera ve difteri salgını binlerce kişinin hayatına mal oldu. Çözüm yönündeki tüm çabalar da bugüne kadar başarısız oldu.

El Sammad’ın ölüm haberinin geldiği Pazartesi günü, Suudi medyası, Husilerin yerel iki petrol tesisine füze saldırısı düzenlediğini bildirdi. Suudi medyası, hava savunma sistemlerinin atılan iki füzeyi önlediğini duyurdu.