Yeni Şafak yazarı: İdlib'de çatışma bir savaşa dönüşmek üzere

Yeni Şafak yazarı: İdlib'de çatışma bir savaşa dönüşmek üzere

Türkiye'nin neden İdlib'de olduğuna dair soru hem askeri stratejistlerin hem de dış politika uzmanlarının uzun zamandır yanıtını aradığı bir soru. 

İdlib'de kontrolü sağlamak uğruna, Suriye rejimi ile çatışmayı, Rusya ile köprülerin atılmasını dahi göze alan AKP iktidarı, uluslararası kamuoyunda da 'Türkiye, İdlib'de cihatçıların hamiliğini yapıyor' algısının oluşmasına neden olurken, AKP'li bir yazar, 'neden İdlib'de olunduğu' sorusuna yanıt verdi.

Yeni Şafak Gazetesi yazarı Hasan Öztürk, Türkiye'nin İdlib'deki askeri varlığını haklı göstermeye çalıştığı, "İdlip’i Gazze, Türkiye’yi Ürdün yapmak istiyorlar" başlıklı, 25 Şubat tarihli yazısında, "Suriyelisiz Suriye' projesine karşı çıkmak… Suriye’nin 'butik devletçikler' halinde parçalanmasına karşı çıkmak… PYD/PKK koridoruna karşı çıkmak… Ve elbette, içimize akan Suriyeliler nedeniyle değişen sosyolojimizin dengesini korumak gibi zorunluluklarımız var" ifadelerini kullandı.

"İşte bu yüzden bugün İdlip’te alacağımız risk, gelecekte yaşayacağımız büyük sorunlardan çok daha küçük kalıyor" savunmasını yapan Öztürk, İdlib'i satranca benzetti. 

İdlib'de yürütülen vekalet mücadelesinin yakın zamanda asılların mücadelesine dönüşeceğini öne süren Öztürk, "Ama an itibariyle sahada 'piyonlar' üzerinden büyük bir 'çatışma', savaşa dönüşmek üzere!" yorumunu yaptı.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK)rejim ve Rusya’nın güney doğu hattından İdlib’e yürümesine karşılık kuzey doğu hattında tahkimatını neredeyse tamamladığını kaydeden Öztürk, "Tarafların kara gücü olarak kullandığı 'vekiller' var. Rejim, Şii milisleri ve paralı askerleri (Ruslar dahil) sahaya sürmüş durumda. Türkiye’nin karadaki partneri kısa adı SMO olan Suriye Milli Ordusu. Havada ise Rusya var" ifadelerini kullandı.