Yeni Zelanda'nın 'reddettiği' hamile gazeteciye Taliban destek verdi!

Yeni Zelandalı gazeteci Charlotte Bellis, karantina kuralları nedeniyle ülkesine dönemiyor. Bellis, bekar ve hamile olmasına rağmen Taliban'ın kendisine Afganistan'da yaşama izni verdiğini açıkladı.

Yeni Zelanda'nın 'reddettiği' hamile gazeteciye Taliban destek verdi!

Yeni Zelanda, sıkı karantina kuralları nedeniyle ülkesine dönemeyen, hamile ve bekar olduğu halde Taliban'ın izniyle Afganistan'da yaşamak zorunda kalan gazeteci Charlotte Bellis'in durumunu konuşuyor. Bellis'in, ABD askerlerinin çekilmesini takip etmek üzere Afganistan'a gitmesinin ardından hamile olmasına rağmen kendi ülkesine dönüş izni alamaması tepki çekti.

Yeni Zelanda hükümeti, Covid'in ülke içinde yayılmasını engellemek için yurtdışındaki vatandaşlarının en az 10 gün boyunca asker kontrolündeki karantina otellerinde kalmasını zorunlu tutuyor. Ancak otellerde yeterli yer olmadığı için, pandeminin başından bu yana binlerce Yeni Zelandalının sıra beklerken yurt dışında kaldığına dair haberler geliyor. Başbakan Jacinda Ardern'in pandemi yönetimi beğenilse de, karantina oteli uygulamasındaki bu yetersizlik sık sık eleştiriliyor.

'GADDAR BİR İRONİ'

Gazeteci Charlotte Bellis'in durumu da ülkede infial yaratmış durumda. Bellis, The New Zealand Herald gazetesi için kaleme aldığı makalede, ülkesi Yeni Zelanda tarafından reddedildiğini ve sevgilisiyle birlikte, sadece Afganistan vizeleri olduğu için Taliban'a başvurmak zorunda kaldıklarını anlattı. Bellis makalede, Taliban'ın kadın haklarına bakışını sorgulamış bir gazeteci olarak başına geleni 'gaddar bir biçimde ironik' diye niteledi; "Hamile, evlenmemiş bir kadın olarak size Taliban güvenli bir sığınak sunduğunda, durumunuzun berbat olduğunu anlarsınız" ifadelerini kullandı. 

KATAR'I TERK ETTİLER, BELÇİKA'DA DA KALAMADILAR

Geçtiğimiz ağustos ayında ABD'nin Afganistan'dan çekilmesini Katar televizyonu Al Jazeera için takip ettiğini anlatan Bellis, eylül ayında Katar'a döndüğünde, New York Times gazetesi için serbest fotoğrafçı olarak çalışan sevgilisi Jim Huylebroek'ten hamile olduğunu fark etmiş. Çift, Katar'da evlilik dışı ilişkinin yasadışı olması nedeniyle burayı terk etmeleri gerektiğini anlayınca, Bellis ülkesi Yeni Zelanda'ya dönüş için işlemlere başlamış. 

Ancak karantina otellerinde bir türlü yer bulamayınca, kasım ayında Al Jazeera'dan istifa ederek Huylebroek'in memleketi Belçika'ya taşınmış. Bellis'in oturma izni olmadığı için Belçika'da da uzun süre kalması mümkün olmamış.

TALİBAN 'EVLİ OLDUĞUNU SÖYLE' DEMİŞ

Yeni Zelanda'dan karantina oteli haberi bir türlü gelmezken, çift, ikisinin de vizesi olan tek yer olarak Afganistan'a gitmek durumunda kalmış. Bellis makalesinde, Taliban içinden üst düzey kaynaklarının kendisine Afganistan'da kalabileceğini söylediğini, "İnsanlara evli olduğunu söyle. Eğer bir durum yaşanırsa bizi ara, endişelenme" dediklerini de aktardı.  

Afganistan'da bulunduğu sırada Yeni Zelanda yetkililerine 59 belge gönderdiğini ama acil durum dönüşü başvurusunun ısrarla reddedildiğini anlatan Bellis, doktorların geçmişte 'çocuk sahibi olamayacağını' söylediğini belirtip hamileliğini de 'mucize' olarak niteledi.

Bellis'in makalesi, Yeni Zelanda'da tepki çekti. Yetkililer başvuruda bazı eksikliklerin olduğunu savunsa da , gazetecinin ülkeye gelişinin yeniden değerlendirilmesi bekleniyor. (DIŞ HABERLER)