Yeşil Sol Parti YSK’ya başvurdu: Tartışmalı ilde seçimler iptal edilebilir!

Yeşil Sol Parti, Antep milletvekili adayları, seçmenlerin kendi iradeleri dışında Vatan Partisi'nden sandık görevlisi olarak gösterilip oy kullanmalarına engel olunduğu gerekçesiyle Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK), kentteki seçimlerin iptali ve yenilenmesi yönünde dilekçe verdi.

Yeşil Sol Parti YSK’ya başvurdu: Tartışmalı ilde seçimler iptal edilebilir!

Yeşil Sol Parti Antep milletvekili adayları  Antep'te binlerce seçmenlerinin Vatan Partisi tarafından haberleri bile olmadan sandık görevlisi yazılmasıyla ilgili olarak ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

“Belgelerin Vatan Partisi'ne teslim edildiğini öğrendik”

Sözcü’nün haberine göre, konuya ilişki açıklama yapan Yeşil Sol Parti Antep milletvekili adayları, kentteki halk iradesinin sandıklarda tecelli etmesi önünde engellemeler yaşandığını vurgulayarak yaşananları şöyle anlattı:

“Sabah saatlerinden itibaren yurttaşlarımız seçmeni oldukları sandıklarda oy kullanmak istediklerinde, seçmen listelerinde isimlerinin karşısına ‘Sandık kurulu görevlisi olduğu için oy kullanamaz’ şeklinde bir şerh düşüldüğünü gördüler.

Bunun üzerine yaptığımız incelemelerde, seçmenlerin kimlik bilgilerine erişimi olan Vatan Partisi yöneticilerinin, binlerce seçmeni bilgisi ve rızası dışında sandık kurulu görevlisi olarak yazdığını ve bu yurttaşlarımızın sandık kurulu görevlisi olarak oy kullanabilmelerini düzenleyen 142 belgesinin yine Vatan Partisi'ne teslim edildiğini öğrendik.

“Görev verilen kişilere bu görev tebliğ edilmemiştir”

Bilgisi ve rızası olmaksızın sandık kurulunda görev verilen kişilere bu görev tebliğ edilmemiştir. Bu durumda yurttaşlarımızın oy kullanabilmesinin tek koşulu seçim kurullarına giderek bu belgeyi kendi çabalarıyla teslim almaktı.

Diğer bir deyişle, anayasal bir hak olan seçme haklarını kullanabilmeleri için önce seçim kurullarına gitmeleri, buradan uzun kuyruklarda bekleyerek 142 belgelerini almaları, daha sonra bu belgede görevli yazıldıkları okullara gidip oy kullanmaları gerekti.”

“Hileyle gasp edildi”

Antep'te binlerce seçmenin en temel vatandaşlık hakkını kullanabilmek büyük bir “eziyetle” baş başa bırakıldığı vurgulanan açıklamada parti olarak seçmenlere hukuki ve ulaşım ihtiyacını karşılamak üzere yardım ettiklerini aktaran Yeşil Sol Parti adayları, “Buna rağmen binlerce seçmenin bu tarihi seçimde seçme haklarının hileyle gasp edildiği ortadadır” ifadelerini kullandı.

“Seçimlerin iptali ve yenilenmesi için başvuruda bulunduk”

Seçim gününün hemen ertesinde, Antep Cumhuriyet Başsavcılığı'na sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunulduğu da vurgulanarak söz konusu “hilenin” daha çok Yeşil Sol Parti seçmenlerinin olduğu bölgelerde yapıldığına dikkat çekildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Hileyle ihlal edildi”

“Çok açıktır ki yurttaşların oy kullanma hakkı Anayasaya ve Seçim Kanuna aykırı bir biçimde hileyle ihlal edildi. Nitekim daha seçim sonuçları açıklanmadan ve ülkenin her yerinde yurttaşların itirazları devam ederken ‘Millet iradesi tecelli olmuştur’ beyanı veren iktidarın sonuçları oldubittiye getirme tutumu ortadadır.

Antep'te devreye sokulan bu hileye özellikle Yeşil Sol Parti seçmeninin yoğunlukta olduğu bilinen bölgelerde başvurulduğu bilinmelidir.

Seçimlerden birkaç gün önce Kürt halkına seslenirken “ananızın ak sütü gibi helal olan haklarınızı size teslim etmek için büyük mücadeleler verdik” diyen bir iktidarın yönetiminde, anayasal güvence altında en temel yurttaşlık hakkı olan seçme hakkı engellenmiştir.

Buradan değerli kamuoyuna Antep'teki milletvekili genel seçimlerinin iptali ve yenilenmesi için başvuruda bulunduğumuzu bildiriyoruz. Hangi partiye oy veriyor olursa olsun tek bir seçmenin bile iradesinin gasp edilmesi suçtur. Yetkilileri bu suç karşısında anayasal görevlerini ifa etmeye çağırıyoruz.”