YNK :Referandumu kimseye sormak zorunda değiliz,kürt halkı kendi kararını verecek

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Politbüro üyesi Sadi Ahmed Pire, “Uluslararası hukuk kapsamında, referandumu kimseye sormak zorunda değiliz” dedi.

YNK :Referandumu kimseye sormak zorunda değiliz,kürt halkı kendi kararını verecek

Kürdistan Emekçiler Partisi’nin bugün yapılan 9. Kongresi’ne katılan Sadi Ahmed Pire, burada bir konuşma yaptı.

Sadi Ahmed Pire, Kürdistan Bölgesi’nin Bağdat’ta bir parti olarak değil, Kürt ulusunu temsilen bulunduğunu belirterek, Bağdat’ın Kürdistan Bölgesi’yle ulusal bir anlaşma yapması gerektiğini söyledi.

KYB’li yetkili sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bizler Irak’la bağımsızlık ve referandum konularına değindik. Referandum bağımsızlığa gidecek meşru yol güzergahıyla beraber, öncelikli olmuş durumda. Yani taktik değildir. Genel olarak uluslararası hukukta da referandumu başkasına sorma zorunluluğu yok. Şu anda varolan sorunlar yasal değil, siyasidir. Komşu ülkeler ve içinde yaşadığımız şartlardır. Bu nedenle de Bağdat’taki kardeşlerimizi dikkate almamız gerekiyor. Sünni ve Şii güçlere, ‘Bizler 1921’den beri bugüne kadar Irak’ta eşit vatandaşlık hissine sahip olmadık’ dememiz gerekiyor.”

Kerkük’te Kürdistan bayrağının resmi kurumlarda dalgalandırılmasına ilişkin de konuşan Pire, “Bu durumun geçici mi yoksa kalıcı mı olması konusunda farklı görüşler olabilir. Ancak bu sorun yeni değil. Kerkük İl Meclisi indirse dahi Hanekin’den Şengal’in sonuna kadar Kürdistan bayrağı dalgalanmış durumda. Hayırdır, Ankara ve Tahran’dan Irak’ın toprak bütünlüğüne dair bu denli söylemler niye yapılıyor?” diye konuştu.

Pire, “Bağdat bir kez daha zor bir sınavdan geçti. Kürtlerin kendi kaderini tayin etme ve Kürtlerin de bayrağının olması karşısında haklı davranmayıp, tahammülü olmadığını ortaya koydu. Bir futbol takımının dahi flaması oluyor ve binasında dalgalandırıyor. Kürtlerin bayrağı karşısından bu şekilde durulması abesttir” ifadelerini kullandı.