‘YNK sorunları 48 saat içerisinde çözülmezse silahlar konuşacak’

Aras Şeyh Cengi, YNK içerisindeki sorunların karmaşık olduğunu ve eğer bu sorunlar 48 saat içerisinde çözülmezse silahların konuşacağını dile getirdi.

‘YNK sorunları 48 saat içerisinde çözülmezse silahlar konuşacak’
Foto: Rudaw

YNK (Kürdistan Yurtseverler Birliği) Yüksek Meclisi Üyesi Aras Şeyh Cengi, yaptığı açıklamada, “YNK içerisindeki durum karmaşık ve bu karmaşık durum çözüme kavuşturulmalı, aksi takdirde 48 saat içerisinde silahla çözülecek” ifadelerini kullandı.

Rûdaw’a konuşan Cengi, Süleymaniye’nin kötü yönetildiğini öne süren Cengi, “Süleymaniye zorlu bir siyasi süreçten geçiyor ve Süleymaniye’nin şimdiki yöneticileri Mam Celal’in (Celal Talabani) yolundan uzak. Süleymaniye, Hekari Savaşı’ndan bu yana ilk kez bu kadar kötü bir duruma tanık oluyor” diye konuştu.

Aras Şeyh Cengi, kardeşi Lahur Şeyh Cengi’nin (YNK’nin önceki eş başkanı) silahlı güçler oluşturduğuna dair söylentiler hakkında ise “Silahlı güçler oluşturacağı inancında değilim. KYB, muhafızlarını aldı. Bunlar muhafız olabilir, silahlı güç değil” değerlendirmesini yaptı.

“Kürdistan’ı terk edeceğim”

Eğer durum düzelmezse Kürdistan’dan gideceğini kaydeden Cengi, “YNK içerisindeki durumun daha iyiye gideceği inancındayım, yoksa Kürdistan’ı terk edeceğim. YNK’nin durumu kötü oldukça Süleymaniye’nin durumu kötüye gider” dedi.

“Mam Celal’in bir metre toprağı yoktu”

YNK’nin, Celal Talabani yolunda olmadığını aktaran Cengi, “Mam Celal’in yolu izlenmiyor. Eğer Mam Celal’in biriyle sorunu olsaydı onun evine gidip çözüm bulurdu. YNK üye ve yetkililerini kitlelere hâlinde ihraç eden şimdiki yöneticiler YNK’li değil. Mam Celal, herhangi bir yerde bir metre toprağı olmayan yegane kişiydi” şeklinde konuştu.

Ne olmuştu?

YNK içerisindeki sorunlar, YNK'nin o dönemki Eş Başkanı Bafıl Talabani’nin 8 Temmuz 2021'de, İstihbarat ve Terörle Mücadele Teşkilatı başkanlarını değiştirmesinin ardından tırmandı.

İlişkileri geren bu gelişmeler, YNK Siyasi Ofisi’nin 15 Temmuz’da, Lahur Şeyh Cengi’nin yetkilerini elinden almasına kadar uzandı.

Ayrıca, Aras Şeyh Cangi, 02 Kasım 2021’de Bafıl Talabani’nin kararıyla görevinden alındı, sonrasında ise görevine iade edildi.