YNK'den PKK'ye: Güney Kürdistan'da hükmetmeye hakkınız yok!

YNK Politbüro üyesi Sadi Ahmed Pire, PKK'nin Şengal'deki varlığına ilişkin, "PKK'nin Güney Kürdistan'da hükmetmeye hakkı yok” dedi.

YNK'den PKK'ye: Güney Kürdistan'da hükmetmeye hakkınız yok!

Rûdaw TV'de yayınlanan "Rûdawî Emro” programına konuk olan Sadi Ahmed Pire, Kürdistan Bölgesi ve Ortadoğu'daki son gelişmeler ile partisinin yol haritası hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Kürdistan Bölgesi'ndeki güçler arasındaki uzlaşının önemine dikkat çeken YNK'li yetkili, "Siyasiler anlaşmayıp ne yapacak? IŞİD savaşından sonra uluslararası kamuoyu Kürtlerin kendi içinde karar vermesini beklemeden kararını verir. O zaman da Kürtler bir şey elde etmez, biz de büyük ülkelere 'Bize oyun oynadılar' diyemeyiz. Çünkü kendimiz değişimlere cevap verecek hazırlıkta olmuyoruz” diue konuştu.

Başkan Mesud Barzani başkanlığında bugün gerçekeleşecek olan PDK-YNK toplantısında dair ise Pire, "Bu, Bağdat'ın yani Irak Parlamentosu'nun Kerkük'te Kürdistan bayrağının dalgalandırılmasına ilişkin verdiği tepkiyle ilgili acil bir toplantıdır” dedi.

Irak Parlamentosu, Kerkük'te Kürdistan bayrağının resmi kurumlara asılmasıyla ilgili kararı dün reddetmişti..

YNK'li yetkili, Irak Parlamentosu'nun kararıyla ilgili, "Irak'ın kurulmasındaki temel unsurlardan biri ittifak ve dengedir. Kürdistan bayrağına karşı verilen karar yerinde bir karar değildir. Kürdistan bayrağına karşı propaganda yapanlar da Kerküklü değildir” ifadelerinde bulundu.

PKK'nin Şengal'deki varlığına ilişkin ise Sadi Ahmed Pire, şunları söyledi:

"Zamanında PKK'nin Irak Kürdistan Bölgesi'nde kalmasına izin verildi. Bu, Kuzey Kürdistan'da Kürt sorununun çözülmesi içindi. Ancak PKK'nin Güney Kürdistan'da hükmetmeye hakkı yok. Onlara, 'IŞİD'le savaşta bize yardım ettiniz, teşekkür ediyoruz. Şengal'de yönetim boşluğu olduğunda imdada yetişip Güney - Batı Kürdistan sınırında kamp inşa ettiniz' demeliyiz. Ancak Güney Kürdistan üzerinde büyük baskı var, bu baskıları kaldıramıyoruz. Gelin birlikte bu sorunu çözelim.”