YNK'li Milletvekili: PDK, bağımsız Kürdistan devleti ilan edecek

Kürdistan Demokrat Parti'ye (PDK) karşı sert tutumuyla bilinen ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) içindeki üç gruptan birini temsil eden YNK Genel Sekreteri Celal Talabani'nin eşi Hero İbrahim Ahmet'e yakınlığıyla bilinen YNK Politbüro üyesi ve YNK Irak Parlamentosu Milletvekili Arez Abdulah yazısında PDK'nin Türkiye ile işbirliği çerçevesinde Erbil ve Duhok'ta bağımsız devlet ilan edeceğini söyledi.

YNK'li Milletvekili: PDK, bağımsız Kürdistan devleti ilan edecek

"BAĞDAT'A BİR ŞANS DAHA VERİLİP BAĞIMSIZLIK ERTELENMELİ”

YNK'nin resmi yayın organı Kurdistani Nwe'de 'Kürdistan'ın bağımsızlığı' başlığıyla yayınlanan yazısında Arez Abdulah, Bağdat'a bir şans daha verilmesi ve bağımsızlığın ertelenmesi gerektiğini yazdı. Abdulah, farklı başlıklar halinde sıraladığı bağımsızlık konusuyla ilgili 'Kürdistan devleti ve PDK' başlığı altında PDK'nin uzun bir süredir Kürdistan'ın bağımsızlığından söz ettiğini, Kürt halkının meşru hakkını dillendirmesi ve fikir özgürlüğü ile siyasi partilerin kendi görüşlerini dile getirme gibi demokratik değerler açısından bunun PDK'nin hakkı olduğunu söyledi.

Kürdistan'ın geçmişi ve bugünkü durumunu geniş olarak değerlendirdiği yazısında Kürdistan'ın yaşadığı sorunlara değinen Arez Abdulah bu sorunların Kürdistan'ın bağımsızlığının ilanına engel olduklarını söyledi.

"PDK'NİN DEVLETİNDE SÜLEYMANİYE YOK”

PDK'nin ilan edeceği devlette Süleymaniye'nin yer almadığını açık bir şekilde dile getiren Abdulah bu devletin sadece Erbil ve Duhok'u kapsadığını söyledi. Arez Abdulah şöyle devam etti:

"Biz PDK'nin fikir ve görüşlerine saygıyla yaklaşıyoruz ve YNK olarak böylesine meşru bir amaç için bedel ödemeye hazırız. Ama parlamentomuzun olmaması, büyük siyasi ve mali sorunlarımızın olması, Peşmerge güçlerinin bir olmaması, halen iki idareli yapının etkisinin devam etmesi, ayrı bölgelerin sorunlarının çözülememiş olması, Türk ordusunun Kürdistan'da dilediği gibi hareket etmesi, PKK'nin Kürdistan'da büyük bir güç olarak bulunup PDK ile sorunlar yaşaması, bütün bu olumsuz şartların yanında yasal, askeri, ekonomik, siyasi zeminin sağlam olmaması, siyasi taraflar arasında ortak noktaların bulunmaması gibi bir durum varken PDK, 'Ben devlet ilan ediyorum' diyor. Peki ama nasıl ilan edeceksin?”

PDK'nin ilan edeceği devleti 'Türkiye'ye bağlı devlet' olarak tanımlayan Arez Abdulah, yazısını şöyle sürdürdü:

"Türkiye ile birlikte, Erbil ve Duhok'u kapsayan bir Kürdistan devletinin ilan edilmesi söylentileri var. Bunun anlamı, ismi Kürdistan ama Türkiye'ye bağlı bir Kürdistan değil mi?”

Arez Abdulah'ın bu yazısı, Kurdistani Nwe'nin seri halinde yayınladığı, bu yazıyla paralellik arz eden ve Kürdistan'ın Irak bütünlüğü içerisinde kalmasını savunan yazılarından sadece bir tanesi.

ESESERD: HER İKİ BAĞIMSIZLIK SENARYOSU DA TEHLİKELİ

Kurdistani Nwe'de yayınlanan yazılardan birinde ise YNK Politbüro Üyesi Ferid Eseserd, bağımsızlığın ilanının iç çatışma ve kargaşaya yol açabileceğini vurgulayarak şunları söyledi:

"Bu şekil bağımsızlık ilanı senaryosuda, sorunlu bölgelerle beraber bütün Kürdistan'ı kapsayan bağımsızlık ilanı senaryosu da mevcut şartlar göz önüne alındığında, ikisi de birbirinden daha tehlikeli senaryolardır. Birinci senaryo Kerkük dahil diğer tüm sorunlu bölgelerin elden gitmesine sebebiyet verecek bir senaryodur. Bu senaryo, Kürdistan toprağının üçte biri gibi büyük bir kısmının elden gitmesini göze almaktır. İkinci senaryo ise sonu çatışma ve kargaşaya varabilecek bir senaryodur.”