YPJ Komutanı: 5 km'lik alandan güçlerimizi çekiyoruz

YPJ Komutanı: 5 km'lik alandan güçlerimizi çekiyoruz

Suriye Demokratik Güçleri’nin (DSG) temel bileşenlerinden biri olan Kadın Koruma Birlikleri (YPJ), DSG’nin yıllık toplantısında yerini aldı. Toplantıda konuşan YPJ Genel Komutanlık Üyesi Axin Nucan, "Bazı iyi niyetli pratik adımlar var. Şu anda sınırdan 5 kmlik alandan YPG, YPJ güçlerini çekiyoruz." dedi.

Axin Nucan, DSG'nin yıllık toplantısında tartışılan konuların uzun bir süredir gündemlerinde olduğunu belirterek, temel gündemlerinden biri olan IŞİD’e karşı mücadele konusunu nasıl ele aldıklarını şöyle anlattı:

“IŞİD’le mücadele noktasında başarı elde ettik ama mücadelenin bitmediğinin de bilincindeydik. Bu toplantıda daha güçlü tartışıp karar aldık ki IŞİD’e karşı mücadelede daha büyük başarılar elde edelim. Her zaman belirttiğimiz gibi bu bizim için esas olan bir mücadeledir. Toplantımızda birkez daha bu duruma dikkat çekildi.

Bizler DSG olarak ve O’nun içerisinde YPJ olarak tarihi bir görevle karşı karşıya olduğumuzu biliyor ve bu tarihi sorumluluğu daha iyi bir şekilde yerine getirmek istiyoruz. Bunun için elde ettiğimiz tecrübelerden yola çıkarak zayıf kaldığımız yönleri ele aldık. Yine güçlü yönlerimizi de görüp bunları daha fazla güçlendirmenin yollarını aradık. Toplantımızdaki bir tartışma konusu buydu.”

"Rejim İle Demokratik Çözüme Hazırız"

Nucan, her zaman bu topraklardaki muhatapları ve komşu güçlerle barış içinde olmayı tercih ettiklerini belirterek, “Toplantımızda buna uygun olarak bölgede huzur, istikrar ve çözümün nasıl gelişebileceğine dönük fikirlerde gelişti. Barışın yolunun hangisi olduğu ve huzur ortamının nasıl sağlanabileceği konuşuldu.

Kalıcı bir barış nasıl yakalayıp halkımıza huzur ortamının sağlanması arayışındayız. Buna inanıyoruz ve Suriye Rejimi’yle bir çözüme hazırız. Kürtler ve tüm Suriye halklarının hakları tanınıp anayasal güvenceye kavuşturulması temelinde Suriye Rejimi’yle bir çözüme hazırız. Bunu dün de söylüyorduk, bugün de yine bu biçimde tartıştık ve ifade ediyoruz” diye konuştu.

"5 Km'lik Alandan Güçlerimizi Çekiyoruz"

Nucan toplantının önemli gündem maddelerinden biri olan sınır güvenliğine ilişkin tartışma ve gelişmeler hakkında da şöyle konuştu: “Güvenli Bölge planı halen tartışılmakta olan bir plan. Henüz ayrıntılar netleşmiş değil, tartışılan konular var. Çünkü Türkiye’nin de bizim de kabul etmediğimiz bazı noktalar var.

Bazı iyi niyetli pratik adımlar var. Şu anda sınırdan 5 kmlik alandan YPG, YPJ güçlerini çekiyoruz. YPG, YPJ’yi çektiğimiz alanlarda bölgelerin askeri meclislerinin savaşçıları yerleşiyor. Ama henüz sınır güvenliği için tartışmalar sonuçlanmış değil. Halkımızın güvenliği ve huzuru için atılacak her adım için tartışmaya açığız ve 7-8 yıldır bunun çağrısını yapmaktayız.”