Yüksek mahkeme ‘Kürdistan Bölgesi’nin statüsüne yönelik şikayeti reddetti

Irak Federal Yüksek Mahkemesi, Kürdistan Bölgesi’nin statüsüne karşı yapılan şikayet başvurusunu "anayasaya aykırı" olduğu gerekçesiyle reddetti.

Yüksek mahkeme ‘Kürdistan Bölgesi’nin statüsüne yönelik şikayeti reddetti

Irak Federal Yüksek Mahkemesi, Kürdistan Bölgesi’nin statüsüne karşı yapılan şikayet başvurusunu "anayasaya aykırı" olduğu gerekçesiyle reddettiği açıklandı.

Rudaw'ın yer verdiği haberde, Irak Parlamentosu bağımsız milletvekili Ali Şeddad, Kürdistan Bölgesi'nin yetkileri ve statüsünün "Irak Anayasasına aykırı" olduğu iddiasıyla, Irak Federal Yüksek Mahkemesi’ne şikayette bulunmuştu.

Şeddad gerekçesinde, Kürdistan Bölgesi’ne tanınan yetkilerin, “anayasanın uygulanması, hukukun üstünlüğü ve Irak'ın bağımsızlığı ile ilgili 5, 13, 19, 120 ve 125. maddelerini ihlal ettiğini” savunmuştu.

Iraklı bağımsız vekil, ayrıca Cumhurbaşkanı Berham Salih, Parlamento Başkanı Muhammed Halbusi, Başbakan Mustafa Kazımi ile Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Kürdistan Bölgesi Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Abdulcabbar Aziz, Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu Başkanı Celil Adnan hakkında da davacı olmuştu.

Irak Parlamentosu Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) milletvekili Şirvan Duberdani, Yüksek Mahkemenin bu şikayeti 03 Ağustos 2022 tarihindeki oturumunda reddettiğini söyledi.

Duberdani, Yüksek Mahkemenin şikâyeti reddetme gerekçesini, “müştekinin bu davadan menfaat sahibi olmaması”na dayandırdığını belirtti.