Yunanistan Başbakanı Michotakis Erbil’I ziyaret edecek

Yunan Parlamenter ve iktidardaki Yeni Demokrat Partisi Sekreteri Anastasius Hadjivassiliou, Yunanistan Başbakanı Kyriakos Michotakis'in ikili ilişkilerini geliştirmek ve enerji konusunu görüşmek üzere Kürdistan Bölgesi’ni ziyaret edeceğini duyurdu.

Yunanistan Başbakanı Michotakis Erbil’I ziyaret edecek

Erbil'deki Yunanistan Konsolosluğu tarafından Atina'ya davet edilen Rûdaw muhabiri, 11 Mayıs 2022 Çarşamba günü Yunanistan Parlamentosunda temsil edilen dört ayrı partinin milletvekilleriyle görüşrü.

Meclisteki en büyük parti olan Yeni Demokrat Parti, parlamentoda 157 sandalyeye sahip.

Yeni Demokrat Milletvekili Anastasius Hadjivassiliou, "Yunanistan dahil Avrupa ülkeleri, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden sonra enerjiyle ilgili sorunlar yaşıyor ve Yunanistan, enerjisinin yüzde 44'ünü Rusya'dan temin ediyor” dedi.

Anastasius Hadjivassiliou, “Yunanistan'ın Kürdistan Bölgesi ile dostane ve güçlü ilişkileri var. Yunan yetkililer Kürdistan Bölgesi Başbakanı ve Başbakan Yardımcısı ile yakın temasta bulundu. Yunanistan Başbakanı da bu yıl Erbil'i ziyaret etmeyi ve ilişkileri güçlendirmek için Kürdistan Bölgesi'ndeki yetkililerle görüşmeyi planlıyor” diye konuştu.

Yunanistan, Kürdistan Bölgesi'ni Avrupa pazarları için güçlü ve güvenilir bir enerji kaynağı olarak görüyor.

Anastasius Hadjivassiliou, Rûdaw muhabirinin “Türkiye haricinde, Kürdistan Bölgesi'nden Yunanistan ve Avrupa'ya enerji sağlamak için alternatif bir hat kurulabilir mi?” sorusu üzerine, "Türkiye bir diğer büyük engel ve şimdi Türk yoluna alternatif düşünüyoruz" dedi.

Avrupa şu anda Rusya'dan günde 2 milyon 378 bin varil petrol ihraç ediyor.

9 Nisan 2022'de Başbakan Yardımcısı Qubad Talabani başkanlığındaki Kürdistan Bölgesi'nden bir heyet Delphi Ekonomik Forumu'na katılmak üzere Yunanistan'ı ziyaret etmişti.

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, 13 Temmuz 2021’de Erbil’i ziyaret edecekti. Ancak ziyaret ertelemişti.