Mesud Barzani:Irak'ta iç savaş ihtimali var

Mesud Barzani:Irak'ta iç savaş ihtimali var

Kürdistan Başkanı Mesud Barzani, ABD ve dünyanın Kürdistan’ın bağımsızlık referandumuna karşı olmadıklarını ifade etti.

France24’e verdiği röportajda bağımsızlık referandumunun gerçekleştirilmesiyle ilgili Kürdistan’ın kararlılığını vurgulayan Başkan Barzani, “Zaman, Kürdistan’da bağımsızlık referandumunun gerçekleştirilmesi zamanıdır.” dedi.

ABD ve Avrupalı devletlerin referandumun zamanı değil şeklinde açıklamalarının sorulması üzerine Başkan Barzani, şunları aktardı:

“Neden zamanı değil. Zamanıdır ve hatta geç kalınmıştır. Eğer Irak’ın bütün sorunlarının çözümünü beklersek, bu hiç gerçekleşmeyecektir çünkü Baas rejiminin yıkıldığı 2003 yılından bu yana gün geçtikçe sorunlar arttı ve çözüm geliştirilemedi. Bu yüzden biz geri adım atmayacağız ve referandumu 25 Eylül’de gerçekleştireceğiz.”

Artık ertelemeyeceğiz

ABD’nin, referandumun gelecek yılın Mart ayında gerçekleştirilecek Irak parlamento seçimleri sonrasına ertelenmesi yönündeki açıklamasının sorulması üzerine Başkan Barzani, ABD’nin böyle bir düşüncesinin olabileceğini, Ama konuyla ilgili kendi düşüncelerinin ise belirlenen zamanda gerçekleştirilmesi yönünde olduğunu ve referandumun Irak seçimlerini etkilemeyeceğini söyledi.

Kürdistan Başkanı Barzani, “14 yıldır, referandumu hep erteledik ama artık ertelemeyeceğiz.” dedi.

Irak'ta iç savaş ihtimali var

Bağdat’ın sorunlu bölgelerde referandumun yapılmasına engel olma ihtimalinin olup olmadığı yönündeki soruya karşılık Başkan Barzani, Bağdat’ın şu ana kadar bu yönde bir açıklamada bulunmadığını belirterek şöyle konuştu:

“Kürdistan yönetimi olarak bütün meselelerin diyalog ve karşılıklı anlayışla çözüme kavuşmasını diliyoruz. Ama bu olmaz ve zor kullanılırsa, biz de elimiz kolumuz bağlı durmayacağız. Erbil ile Bağdat arasında birçok sorun var ve bu çözümsüzlüklerden dolayı çok istemememize rağmen Irak’ta bir iç savaşın çıkma ihtimali var.”