Êzîdxan güçleri peşmergeye bağlanacak

Peşmerge Güçleri Şengal Cephesi Komutanı Qasim Şeşo, Êzîdxan Kuvvetleri'nin Peşmerge Güçleri'ne katıldığını açıkladı.

Êzîdxan güçleri peşmergeye bağlanacak

YBŞ'ye yakınlığı ile bilinen Êzîdxan Kuvvetleri (Hêza Parastina Êzîdxanê), IŞİD saldırılarının başlamasıyla Şengal bölgesinde Haydar Şeşo komutasında kurulmuştu.

Qasim Şeşo, Êzîdxan Kuvvetleri'nin Peşmerme Güçleri'ne katılma talebinin, Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani'nin tarafından onaylandıktan sonra, artık bu gücün Peşmerge'nin bir parçası olacağını ve Peşmerge Bakanlığı'na bağlanacağını söyledi.

Qasim Şeşo, tamamının Ezdi gençlerinden oluşan Êzîdxan Kuvvetleri'nin kısa bir süre sonra prosedürlerin tamamlanması ardından resmi olarak Peşmege Güçleri'ne dahil edileceğini dile getirdi.

2 bin eğitimli savaşçıdan oluşan Êzdîxan Kuvvetleri'nin eski birliklerini dağıtmadan Peşmerge Güçleri'ne dahil edeceklerini ve talimatlarını Başkan Barzani ve Peşmerge Bakanlığı'ndan alacağını kaydetti.

Ezdi gençlerinin işsizlik ve çaresizlikten PKK ve PYD'ye katıldığını savunan Qasim Şeşo, Kürdistan Bölgesi Hükümeti'ne bu gençlerin resmi olmayan bu güçlerden ayrılmaları için imkan verilmesini önerdiklerini kaydetti: ''Bu gençlerin büyük kısmı işsizlikten PKK'ye gidiyor, inandığı için değil.''

Qasim Şeşo imkan tanınması halinde 2 ay içerisinde hiçbir gencin PKK saflarında kalmayacağını da iddia etti.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani'nin Şengal'in kurtarılması için gün be gün gösterdiği çaba sayesinde Ezdilerin artık geleceği konusunda endişe duymadığını ifade eden Qasim Şeşo, ''IŞİD Şengal'e saldırdığında ne Iraklı yetkililer ne de dünya Ezdilere sahip çıkmadı. Ama Peşmerge ve Başkan Barzani sayesinde Şengal halkının geleceğe yönelik korku ve endişesi azaldı'' dedi.

Şengal Kaymakamı Mehma Xelîl de Haydar Şeşo komutasındaki gücün, Peşmerge Bakanlığı tarafından artık Kürdistan'ın resmi askeri gücü olarak kabul edildiğini ifade etti.

Peşmerge Bakanlığı Sekreteri Cebar Yawer ise, Şengal'deki gücün Peşmerge Güçleri'ne katılmak için başvurduğunu doğrulayarak, Kürdistan Bölgesi Mesud Barzani'nin onaylaması halinde, Êzîdxan Kuvvetleri'nin resmiyet kazanmaları önünde hiçbir engelin kalmayacağını kaydetti.