Zebari: ABD çekilme konusunda ciddi

Eski Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, ABD’nin, Bağdat Büyükelçiliği’ni kapatma konusundaki mesajlarında ciddi olduğunu, Irak Başbakanı Mustafa Kazimi’nin de ABD ile İran arasında denge gözetmesi gerektiğini vurguladı.

Zebari: ABD çekilme konusunda ciddi

Irak’ta yayın yapan Dicle televizyonuna konuşan Hoşyar Zebari, “Irak şimdiye kadar ABD ve İran’la olan ilişkilerinde denge kurmayı başaramadı. Bu yüzden Kazimi’nin, kendi ülkesinin çıkarları doğrultusunda, bu iki ülkeyle ilişkilerde denge unsurunu göz önünde bulundurması gerekiyor” dedi.

ABD ile İran arasında, Irak topraklarında yaşanan gerginliğin giderek arttığına işaret eden Zebari, ABD’nin, Irak’taki temsilciliğini çekmesi halinde Irak’ın büyük bir yenilgiyle karşı karşıya kalacağını ifade etti.

Zebari, “Şimdilerde ABD’nin Irak’tan çekilmesini isteyenler, yine ABD’nin desteğiyle iktidara gelenlerdir. Bu da 2003’te Baas rejiminin yıkılmasının bir sonucuydu” diye ekledi.

Irak’taki ekonomik kriz hakkında ise Zebari, “Kazimi’nin karşı karşıya olduğu en tehlikeli kriz, ekonomideki krizdir” ifadesini kullandı.

Erbil ve Bağdat’a yönelik saldırıların arkasındaki gruplar hakkında ise Zebari, şunları söyledi:

“O grupların terör örgütü DAİŞ’ten hiçbir farkı yok ve bunu kanıtlamışlardır. Erbil’in hedef alınmasındaki sebep, ABD’ye olan yakınlıktır. Bu gruplarla mücadele için ulusal birliğe ihtiyaç var ve Kazimi bu durum karşısında sahada önlemler alamaz. Söz konusu gruplar Kazimi’yi Washington taraftarlığıyla suçluyor.”