12 yıl sonra ilk: İran Cumhurbaşkanı Reisi'den Suriye'ye ziyaret

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Suriyeli mevkidaşı Beşar Esad ile görüşmek üzere Şam'a gitti. Suriye'de savaşın başladığı 2011 yılından beri ilk kez bir İran cumhurbaşkanı Suriye'ye resmi ziyaret gerçekleştiriyor.

12 yıl sonra ilk: İran Cumhurbaşkanı Reisi'den Suriye'ye ziyaret
Suriye devlet medyası SANA'nın bildirdiğine göre, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Şam'a resmi ziyarette bulundu. Böylelikle Reisi, Suriye İç Savaşı'nın başlamasından bu yana Şam'ı ziyaret eden ilk İran lider oldu.
 
Haberde iki günlük ziyaret için bakanlar heyetinin de eşlik ettiği Reisi'nin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile kapsamlı siyasi ve ekonomik görüşmelerde bulunacağını ve ardından bir dizi anlaşmanın imzalanacağı belirtildi.
 
Ziyaret öncesinde Beyrut merkezli yayın kuruluşu El Mayadin kanalına konuşan Reisi, gezinin Suriye ve Lübnan Hizbullahı da dahil olmak üzere diğer müttefiklerle bağları "güçlendirip geliştireceğini" söyledi.
 
Esad, hem İran hem de Rusya'nın askeri ve ekonomik desteğiyle Suriye'nin büyük bölümünün kontrolünü Batı ülkeleri ve Körfez ülkeleri destekli selefi örgütlerden geri almıştı. Reisi'nin ziyareti, İran ve bölgesel rakibi Suudi Arabistan'ın yıllarca süren gerilimden sonra ilişkileri normalleştirmeye karar verdiği bir dönemde geldi. 2011'de iç savaş nedeniyle Suriye'yi izole eden Arap ülkeleri, 12 yıllık savaşı sona erdirmek ve Suriye'yi yeniden Arap Birliği saflarına katmak için bir yol haritası geliştiriyor.